MEMÒRIA HISTÒRICA

La CUP exigeix que es retiri l'escultura de l'August de Prima Porta, regal de Mussolini

Ho ha demanat en forma de prec al Consell Assessor en matèria de Patrimoni

per Redacció , Tarragona, 11 de novembre de 2020 a les 15:52 |
L'estàtua d'August, al passeig arqueològic de Tarragona. | Josep M. Llauradó
L'any 1934 l'italià Benito Mussolini va regalar còpies en bronze de l'August de Prima Porta a diferents ciutats, entre elles Tarragona. L'escultura va arribar al port de la ciutat l'agost de 1934 i va ser traslladada al Passeig Arqueològic. No va ser fins el 1939 que el regal feixista va ser col·locat al passeig, amb la presència el comte Ciano, ministre italià d'afers exteriors i gendre de Mussolini, en un acte cerimonial típic feixista.

La CUP proposa aprofitar que enguany fa vint anys de la Declaració de Patrimoni Mundial de la Humanitat per netejar de simbologia feixista el patrimoni romà de Tarragona. Així ho han sol·licitat al conseller de Patrimoni de l'Ajuntament, Herman Pinedo, en el marc del Consell Assessor de Patrimoni.


Avui també ha tingut lloc la Comissió Informativa i de Seguiment de Ciutadania, que té competències en salut pública i polítiques feministes. La consellera Laia Estrada ha criticat que l'últim cop que es va convocar aquesta comissió va ser el desembre del 2019, "quan en aquella ocasió ens vam comprometre a reunir-nos de manera trimestral". D'aquesta manera, la CUP ha demanat que la comissió es convoqui de manera més regular, sobretot donada la situació actual arran de la Covid-19.

 

Participació