SALUT

La residència Alt Camp de Valls canvia de mans, però manté el caràcter públic

El centre residencial surt de l'empresa municipal que gestiona l'hospital per facilitar el traspàs del Pius al CatSalut

per Redacció , Valls, 11 de novembre de 2020 a les 12:18 |
L'entrada de la residència Alt Camp de Valls. | ACN
La residència Alt Camp de Valls passa a ser gestionada per la Fundació Vilaniu, entitat pública municipal especialitzada en l'atenció a la gent gran i que ja porta una altra residència a la ciutat, Montserrat Cuadrada. La residència canvia de mans i deixa d'estar gestionada per Gestió Pius, empresa al càrrec de l'hospital de Valls.

Aquest traspàs aplana el camí per a la futura incorporació del Pius Hospital al CatSalut. L'Ajuntament assegura que les famílies dels residents no notaran cap canvi i la plantilla es mantindrà, si bé caldrà negociar les condicions del centenar de treballadors d'aquest centre, que ara queda desvinculat del Pius. "Garantim que la residència segueixi sent 100% pública", manifesta el tinent d'alcalde, Jordi Cartanyà.


Aquest traspàs forma part d'un moviment de peces per part de l'Ajuntament de Valls per "endreçar" els organismes de titularitat municipal de l'àmbit sanitari i reagrupar la gestió dels centres en funció de si pertanyen a l'àmbit de serveis de salut generals -Gestió Pius Hospital- o d'atenció a la dependència i la gent gran -Fundació Vilaniu. És a dir, el consistori vallenc vol reagrupar la gestió de l'atenció a la gent gran i independitzar la gestió de l'hospital.

En els pròxims dies es portaran a terme reunions per negociar diversos punts,, com ara les condicions dels treballadors de la residència, per formalitzar el canvi de gestió. En qualsevol cas, amb la residència en mans de la fundació -maniobra ja aprovada per Junta de Govern-, Gestió Pius s'aparta de l'explotació del centre residencial a fi de per poder fer el següent pas: integrar el Pius Hospital a la xarxa d'hospitals públics de gestió directa de la Generalitat.


Aquesta integració del Pius s'emmarca en la taula de negociació amb el Departament de Salut sobre el futur model sanitari i assistencial de la ciutat. "A la residència Alt Camp mantindrem el mateix funcionament, només canviarem el model de gestió, l'Ajuntament passa la gestió de la residència d'una empresa a una altra, i garantint que no la compra cap operador privat que busca fer-ne negoci, el centre continua sent públic i en mans de la ciutat", afirma Jordi Cartanyà, president del consell d'Administració de Gestió Pius i també president de la Fundació Vilaniu.

Cartanyà destaca que la residència ha anat incrementant el traspàs de places privades a públiques en prop d'una trentena en els últims anys, un Cada cop més necessari perquè tenim una població envellida", ha dit. La residència Alt Camp disposa de 90 places, si bé ara n'hi ha 74 d'ocupades -se'n deixen de lliures per garantir l'aïllament per covid-19. Actualment hi ha un brot que afecta més de la meitat dels residents -un total de 38 infectats-, la majoria positius asimptomàtics. Hi treballen 110 persones -74 són propis del centre i la resta, d'empreses externes.


Altres notícies que et poden interessar
 
 

 

Participació