AGRICULTURA

L'Oficina Tècnica de l'Avellana fa els primers passos per revaloritzar el conreu

El nou servei, centralitzat a les seus d'Eurecat a Reus i Vila-seca, ofereix suport a petits productors i cooperatives

per Redacció, 6 de novembre de 2020 a les 17:12 |
La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, amb la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, agafant avellanes d'un sac en un camp de l'IRTA Mas Bové de Reus. | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de novembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Oficina Tècnica de l'Avellana fa els primers passos amb l'objectiu de garantir la viabilitat econòmica del conreu i, de retruc, el seu futur. Aquest servei, promogut pel Departament d'Agricultura i coordinat pel centre tecnològic Eurecat -amb seus a Reus i Vila-seca-, es va constituir al juny i ja té encarrilades algunes de les accions per a les quals es va impulsar.

La creació d'un panell de tast, l'organització d'esdeveniments o la difusió a les escoles són algunes de les línies amb les quals s'està treballant. La consellera Teresa Jordà ha presentat l'oficina aquest divendres en una visita al centre IRTA Mas Bové de Reus. De les 12.000 tones d'avellanes produïdes la darrera collita a Catalunya, 10.000 són de les comarques tarragonines.


"Catalunya és un dels territoris del món on més se'n produeix, cal fer viable la continuïtat de l'avellana", ha manifestat la consellera, en un camp experimental d'avellaners on s'ha presentat l'Oficina Tècnica de l'Avellana. L'òrgan ja ha començat a caminar en àmbits com els esdeveniments, entre els quals, la festa 'Temps d'avellana'. "De cara a l'any vinent hauria de fer un salt més enllà, a Barcelona, perquè és on hi ha el consum de l'avellana", ha apuntat Jaume Salvat, director de l'oficina i tècnic del Departament d'Innovació Turística d'Eurecat.

Salvat ha desgranat les grans accions estratègiques amb les quals l'oficina ja hi treballa: la creació d'un panell de tast -s'estan seleccionant una vintena de tastadors-, la millora de l'organització del sector, un pla d'acompanyament i millora empresarials, campanyes de foment del consum de l'avellana i la promoció del coneixement i valorització de l'avellana a les escoles. "Volem que els horts escolars incloguin l'avellaner", proposa Salvat. "L'oficina no solucionarà els problemes de l'avellana, però és un pas en el camí", ha afegit el seu director.


A l'oficina hi treballa un equip multidisciplinari. La creació d'aquest òrgan es remunta a l'any 2016, en el marc de la Taula Sectorial de l'Avellana. L'òrgan, en marxa des de l'estiu -és un encàrrec del Departament per a enguany i fins 2021-, s'ha presentat oficialment aquest divendres al migdia a l'IRTA, centre especialitzat en recerca de l'avellana des de fa molts anys -disposa del camp de germoplasma d'avellaner més important d'Europa. "Esperem que hi hagi continuïtat en aquesta recerca, també molt convenient per al sector", ha conclòs Salvat.

 

Participació