OCUPACIÓ

La CEPTA reinterpreta les dades de l'EPA i situa l'atur real a la província de Tarragona en prop del 21%

La patronal qüestiona que l'enquesta no reflecteix l'impacte de la crisi perquè deixa fora els afectats pels ERTO

per Redacció , 6 de novembre de 2020 a les 07:29 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de novembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Confederació Empresarial de la Província de Tarragona (CEPTA) situa l'atur real a la demarcació en una taxa del 20,9%, molt per sobre de les dades del tercer trimestre que oferia la passada setmana l'Enquesta de Població Activa (EPA).

El gabinet d'estudis de la patronal ha reinterpretat les xifres perquè, asseguren, no reflecteixen "plenament" l'impacte "gravíssim" de la crisi econòmica per la pandèmia de la Covid-19. Principalment, perquè no incorporen els afectats pels Expedients de Regulació d'Ocupació Temporal (ERTO) ni els treballadors que han passat a la situació d'inactivitat perquè no han pogut buscar feina pel confinament. Remarquen que, "per primer cop" des de 2014, l'atur ha pujat aquest últim trimestre.


Segons reconeix el gabinet d'estudis de la CEPTA les dades presentades la setmana passada ja oferien "un biaix clarament negatiu", especialment en un dels períodes en els quals tradicionalment augmenta l'ocupació per la temporada turística trencant. Però la interpretació metodològica les empitjora considerablement, passant del 15,5% apuntat per l'EPA a una taxa "real" del 20,9%.

Es tracta, apunten, d'una de les taxes "més altes de tota la sèrie històrica considerada, juntament amb les assolides els tercers trimestres de 2012 i 2013". També són "clarament més negatives que a Catalunya": les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona se situarien, així, 2,2 punts per sobre de la mitjana catalana. Una contracció de l'ocupació que hauria estat general a tots els sectors, excepte la construcció, i s'hauria notat especialment en el sector primari i la indústria.


La patronal alerta, en aquest context, que aquest deteriorament de les xifres del mercat de treball i el fet que encara no s'hagi recollit l'impacte dels treballadors en situació d'ERTO en la metodologia de l'EPA fa preveure un nivell d'atur "devastador" per als pròxims trimestres de 2020 i 2021.

 

Arxivat a:
Societat, atur, Tarragona, CEPTA, EPA
Participació