EFEMÈRIDE

Es compleixen 82 anys dels bombardejos més importants durant la Guerra Civil a Tarragona

En total s'hi van llençar unes tres-centes bombes que, això sí, gràcies als refugis, tan sols van provocar una víctima mortal

per Redacció , Tarragona, 5 de novembre de 2020 a les 09:47 |


El 5 de novembre de 1938 es produïa un dels bombardejos aeris més importants de la Guerra Civil a Catalunya, i va ser sobre la ciutat de Tarragona. Ara fa 82 anys, la població es va haver de resguardar als refugis que hi havia a la ciutat d'aproximadament 300 bombes.


L'única víctima mortal es va produir precisament a causa de la xarxa àmplia de refugis i de búnquers escampats pel terme municipal. Una trentena d'avions alemanys, de l'aviació nazi, va sobrevolar especialment la zona del Port de Tarragona, el Serrallo i el barri de la Marina, i van destruir completament 74 edificis i més de mig miler van patir nombrosos danys.

Tarragona va ser un dels punts més bombardejats pels feixistes -arribant-ne a sumar més d'un centenar-, fins que al gener de 1939 bona part de la població va haver de retirar-se de la zona i començar a fer camí cap a la Catalunya Nord. En total, la ciutat va perdre en víctimes mortals 230 veïns i 350 més van resultar ferits durant els bombardejos. Un dels testimonis, Pere Godall, ho explicava en un vídeo elaborat per l'Ajuntament.


 

Participació