ACCIDENT A IQOXE

Seguretat Industrial veu «més proximitats que llunyanies» entre els informes de l'IQS i DNV GL sobre l'explosió d'IQOXE

Manel Torrent defensa que l'empresa torni a operar les plantes suspeses cautelarment perquè "tothom torni a treballar"

per Redacció, Tarragona | 3 de novembre de 2020 a les 19:35 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de novembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El director general de Seguretat Industrial, Manel Torrent, ha assegurat que veu "més proximitats que llunyanies" entre els informes de l'Institut Químic Sarrià (IQS) i el de DNV GL que han intentat esbrinar les causes de l'explosió a IQOXE el passat 14 de gener. Torrent ho ha apuntat durant la presentació de l'estudi de DNV GL, encarregat per la Generalitat, que ha fet a la comissió d'estudi del sector de la petroquímica del Parlament.

A banda també ha defensat que IQOXE torni a operar les plantes suspeses cautelarment arran del sinistre, sempre que aporti tota la documentació requerida pel Departament d'Empresa, perquè "tothom torni a treballar". A més ha dit que "estava en regla" abans de l'explosió en l'àmbit de la seguretat industrial.
Torrent ha presentat amb detall l'anàlisi de DNV GL i, a pregunta dels diputats, ha comparat l'estudi encarregat per la Generalitat i l'elaborat per l'IQS a petició d'IQOXE. Torrent ha remarcat que "la conclusió principal és divergent" perquè l'IQS va dir que va explotar el producte que es fabricava, l'MPEG-500, mentre que per DNV GL va ser el reactiu, l'òxid d'etilè. "Fora d'això veig més proximitats que llunyanies", ha afirmat, ja que "coincideixen en què va explotar el reactor" i no un altre element de la planta U-3100, i que hi va haver un punt calent que va originar la deflagració.


Amb tot, ha deixat clar que cap dels dos informes estableixen conclusions definitives sobre l'origen del sinistre i que "qui tindrà el resultat del què ha passat és la jutgessa, perquè és qui té tota la informació". Un cop hi hagi evidències de les causes del sinistre, el director general s'ha mostrat partidari de plantejar canvis en la llei de seguretat industrial, tant a nivell català com comunitari -directiva Seveso III-. "Si podem fer una Seveso IV ajudarem el sector català i europeu, tot i que tenim una normativa que ja va més enllà de Seveso III", ha indicat.

Alhora, ha assegurat que IQOXE, des del punt de vista de la seguretat industrial, "ho tenia tot en regla". Una de les modificacions podria anar en la línia d'establir l'obligació que les empreses tinguin una mena de "caixa negra" que permeti recuperar els registres de les plantes en cas que hi hagi un accident.


També ha defensat la tasca de control que fa el seu departament de la indústria química, i ha apuntat que disposen de 37 inspectors entre el Camp de Tarragona i Barcelona -els dos grans pols químics del país-, dos dels quals s'han contractat en els darrers mesos. En aquesta línia ha avançat que l'empresa tornarà a operar les plantes suspeses cautelarment arran del sinistre quan presenti tota la documentació requerida per la Generalitat. "Ens interessa que tothom torni a treballar", ha afegit.

 

Participació