MUSEUS

Un motor dièsel de 1960, un dels principals atractius del nou Museu del Port

Els treballs de trasllat han durat gairebé cinc hores utilitzant maquinària especial per moure peces de gran grandària

per Redacció , Tarragona, 3 de novembre de 2020 a les 10:07 |
El motor dièsel que s'està instal·lant al nou Museu del Port de Tarragona. | Port de Tarragona
Aquest dilluns 2 de novembre, el Museu del Port de Tarragona ha començat a dissenyar el seu nou relat museogràfic amb el moviment del motor dièsel construït l’any 1960. El motor,de grans dimensions i amb un pes de gairebé trenta tones, ha romàs protegit durant aquests mesos dins de l’interior de l’edifici mentre es realitzen les obres de rehabilitació interior, ja que per la seva grandària l’equip responsable va decidir moure’l només una vegada i directament a l’emplaçament definitiu que té assignat dins del nou disseny museogràfic.

Les tasques han consistit a desplaçar el motor uns quinze metres i fer-li un gir de noranta graus per tal d’ubicar-lo just enfront del què serà una de les portes de vidre del Museu. Aquest nou emplaçament permetrà que tothom que passegi pel Moll de Costa, pugui entreveure’l a l’interior del museu des del carrer estant.


Els treballs de trasllat liderats per un equip de professionals i sota l’atenta mirada de la directora del Museu, Mercè Toldrà, han durat gairebé cinc hores. Les tasques han estat força acurades amb maniobres minucioses per no fer malmetre aquesta màquina de gran valor. Toldrà ha comentat que “han hagut d’utilitzar maquinària especial per moure una peça amb unes dimensions de 3,35 x 5,25 x 1,8 m de grandària i un pes d’unes 30 tones”.

El motor és una de les peces amb més valor històric i simbòlic del Museu i en forma part de l’exposició permanent des de l’any 2000. Aquest giny va ser extret del vaixell mercant anomenat Dragonera que va ser construït per les drassanes “Juliana Constructora Gijonensa” a la dècada dels seixanta.


El casc del vaixell descansa sota el mar al Parc Subaquàtic gestionat pel SES davant del dic de Llevant. El motor, marca Smith Bolnes i fabricat a València, es caracteritza per ser de velocitat a dos temps amb 1120 cavalls de potència i 7 pistons en línia. Als anys noranta es va acordar cedir la Dragonera a la Societat d’Exploracions Submarines per enfonsar-la a prop de l’escullera del dic i integrar-lo al Parc Subaquàtic.

Des de llavors, serveix com a biòtop per la fauna i flora marina del nostre territori. Per la seva part, el motor va ser cedit a l’Escola Taller de Tarragona per tal de ser utilitzat educativament en el mòdul de mecànica de motors i finalment, l’any 2000, va passar a formar part de l’exposició del Museu del Port de Tarragona.


Un nou relat museístic

El desplaçament d’aquesta gran peça museística és un nou pas endavant en la remodelació completa del Museu del Port. La directora de l’obra i responsable del departament d’Infraestructures i Conservació del Port de Tarragona, Teresa Jacas, ha volgut destacar que “les obres s’estan duent a terme sota el calendari previst inicialment,tot i la situació anòmala que s’està vivint a causa de la Covid-19".

Per tant, la data de finalització de les obres del Museu està fixada per a finals d’any 2020 inicis del 2021. Un cop assolida aquesta etapa, Jacas ha comentat que “es podrà començar amb la producció de la nova exposició museística del museu i amb l’execució de totes les instal·lacions com climatització i ventilació, electricitat, telecomunicacions i il·luminació de l’espai”.

Visites virtuals al Museu

Actualment i per tal d’adaptar-se a l’escenari actual, el Museu va estrenar durant el mes d’octubre una nova oferta educativa adreçada a escoles i esplais sota el nom Educa Digital. Es tracta d’activitats en línia força engrescadores pensades perquè la canalla accedeixi a uns continguts atractius i puguin gaudir de la nova experiència educativa al voltant del Port.Segons declaracions de la responsable del Museu del Port, Mercè Toldrà, “aquesta nova oferta ha estat molt ben rebuda i, a hores d’ara, ja tenim al voltant de 600 alumnes apuntats fins a finals d’any”. La nova oferta educativa del Museu del Port es pot consultar al web.

 

Participació