MOVIMENTS SOCIALS

Es compleixen 10 anys de la consulta sobre la independència a Tarragona

Es van aconseguir prop de 7.000 vots entre els residents majors de 16 anys

per Redacció , Tarragona, 17 d'octubre de 2020 a les 11:15 |
La consulta sobre la independència de Tarragona | Marc Perelló
El 13 de setembre de 2009, el municipi maresmenc d'Arenys de Munt va celebrar, tot i l'assetjament judicial i d'organitzacions feixistes, la primera consulta popular sobre la independència a Catalunya. Diverses localitats catalanes van voler emular la seva gesta al llarg dels següent mesos, ja fos fent ús d'espais municipals cedits per l'Ajuntament o bé en espais privats i al carrer.

Després de diverses onades conjuntes, Tarragona va ser de les darreres ciutats a celebrar una consulta d'aquestes característiques, juntament amb Rubí i Gavà, el 17 d'octubre de 2010. L'última d'elles va ser a Barcelona, el 10 d'abril de 2011.
Inici de votacions a l'agost


Tot i que la consulta tenia una data fixa per votar, el 17 d'octubre, la plataforma Tarragona Decideix -muntada per a l'ocasió i dissolta poc després- va organitzar diverses parades de votació anticipada per aquells que no fossin a la ciutat aquell dia. Els primers punts es van muntar a l'agost i va ser durant la Diada Nacional de l'Onze de Setembre, a la plaça de les Cols, on hi va haver una major afluència de participants. Durant aquest període, també, la plataforma es va dedicar a organitzar actes i a vendre tot tipus de merxandatge per finançar el cost de tota la infraestructura.

Un mes després, tots els majors de 16 anys empadronats a Tarragona van ser cridats a votar en la consulta. Ho van fer en dinou col·legis electorals, la major part locals d'associacions de veïns, colles castelleres i també espais com el Palau Firal, però hi va haver barris en què no s'hi va muntar cap col·legi perquè el govern municipal -llavors liderat per l'alcalde Josep Fèlix Ballesteros (PSC)- s'hi va oposar al·legant que no s'oferirien "prou garanties democràtiques".


Prop de 7.000 vots

En total, hi van participar tres-cents voluntaris, ja fos com a membres de les meses o al llarg de tota la campanya. També es van organitzar debats polítics que no van comptar amb l'assistència de representants de tots els grups per la seva negativa a participar-hi. Finalment, segons l'organització, es van emetre 6.767 vots, el que representava en aquell moment aproximadament un 6% del cens, una de les xifres més baixes d'entre totes les consultes organitzades arreu del país.
 

Ampolles de Vic per promocionar i finançar la consulta de Tarragona. Foto: Tarragona Decideix

 

Participació