UNIVERSITAT

La URV començarà dijous a fer totes les classes virtuals: «Toca adaptar-se»

Els estudiants lamenten que no s'aprèn al mateix nivell cadascú des de casa seva que a l'aula

per Josep Maria Llauradó, Tarragona | 13 d'octubre de 2020 a les 15:42 |
Uns estudiants, a la terrassa de la cafeteria del Campus Catalunya de la URV. | Josep M. Llauradó
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 d'octubre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La URV començarà, com la resta d'universitats públiques catalanes, a fer totes les classes online des del dijous 15 d'octubre. Inicialment, la data límit d'aquesta mesura és el 30 d'octubre i, per ara, no queden afectades les classes pràctiques ni la recerca, però sí les avaluacions, que s'hauran de fer de manera virtual. En cas que no sigui possible, es faran en grups reduïts.

Avui, els estudiants que es trobaven al Campus Catalunya, malgrat estar informats de la mesura anunciada per la Generalitat, asseguraven no haver rebut cap avís per part dels seus professors ni per part de la mateixa Universitat. En aquest sentit, el rectorat ha destacat que rebran informació dels canvis pròximament.


L'accés als Campus continuarà estant obert, una mesura que Oriol Padullés, alumne de tercer curs del Grau de Publicitat, no entén. "És estrany que et deixin estar aquí i anar al CRAI, però no a les classes", explica. Ell i Víctor Jiménez són dos dels estudiants que eren aquest dimarts al matí a la cafeteria del Campus Catalunya amb els seus ordinadors. "Això té pinta que no pararà", diu Jiménez, que alerta que tot plegat és una mala passada per aquells que "vulguin aprendre".
 

El CRAI del Campus Catalunya de la URV. Foto: Josep M. LlauradóA la URV, la major part de les classes s'estan fent de manera virtual o asíncrona. Rut Domínguez, del Grau de Periodisme, no està d'acord amb els canvis: "Tornar-nos a quedar a casa no és la solució, a les universitats privades fan classes presencials i a la pública pengen el material i tu les fas".

Un grup de tres estudiants de Dret també s'ha trobat aquest matí al Campus Catalunya. Clàudia Ves explica que "depèn de quina assignatura sigui està bé fer-la virtual, però altres necessiten un seguiment". "Toca adaptar-se i intentar que tot surti bé", assegura, acompanyada dels també estudiants Eduardo García i Carla Castañá. Tots tres opten per trobar-se malgrat que a la seva carrera "totes les classes" són online. "Des de casa, al llit, t'atrapa molt, per això fem les classes aquí", asseguren.


Hi ha carreres, però, que necessiten la presencialitat per aprendre bé les lliçons. És el cas, per exemple, d'Infermeria. Una de les seves alumnes, que l'any passat va fer tercer curs, explica que no va poder fer les pràctiques, però que aquest any sí que les podrà fer en un hospital. "És curiós perquè no podem estar en contacte amb la Covid, però quan acabem la carrera sí que hi estarem cada dia", afirma. En el seu cas, "si em trobés que hagués de fer un any més virtual no podria", conclou. "Tots trobem a faltar el Campus", afegeix Paula Marc, una estudiant de Màster que té totes les classes virtuals però que tot i així seguirà anant al Campus per concentrar-se i "canviar el xip".

Les noves mesures responen a l’acord del Consell Interuniversitari de Catalunya i les dotze universitats catalanes, amb la participació de representants del Departament de Salut, per reduir l’activitat docent presencial als campus universitaris per minimitzar la mobilitat de la comunitat universitària. Amb aquesta mesura es pretén afavorir la disminució de l’índex de contagi per Covid-19 a Catalunya. 

 

Participació