PATRIMONI

Posen en dubte l'existència d'una segona torre al portal de Sant Francesc de Montblanc

L'Ajuntament defensa l'autenticitat de les restes i manté el projecte de reconstrucció que hi ha en marxa

per Redacció, Montblanc | 5 d'octubre de 2020 a les 14:21 |
Les obres de restauració del portal de Sant Francesc de Montblanc i de la reconstrucció d'una segona torre, qüestionada per alguns experts. | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 d'octubre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’existència d’una doble torre al portal de Sant Francesc de Montblanc continua portant cua. Mentre l’Ajuntament ha posat la directa i s’afanya a reconstruir una segona torre al portal d’entrada del carrer Major, algunes veus crítiques, entre els quals experts en història medieval de Montblanc, insisteixen que aquesta torre bessona és “fictícia” i que mai va existir un portal amb dues torres. El projecte va ser avaluat i aprovat per la Comissió del Patrimoni Cultural de la Generalitat a Tarragona.

Però els contraris a la reconstrucció volen que s’aturi l’obra i demanen a institucions “neutrals” que ho investiguin i posin la lupa sobre la nova torre número 31 del recinte emmurallat. La Reial Societat Arqueològica Tarraconense és una d'elles.


També tenen prevista una visita amb la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, de la qual n’és membre un dels principals opositors del projecte, Maties Solé, exdirector del Museu Arxiu de Montblanc i responsable de la restauració de la muralla durant cinquanta anys. Les teories de Solé compten amb el suport de membres del Centre d'Estudis de la Conca de Barberà, del Museu Arxiu i de l'historiador Jaume Felip. Diuen que també recelen excontractistes que han treballat a la muralla.

Des del primer moment han qüestionat els fonaments trobats en aquest àmbit. Asseguren que les restes sobre les quals s’ha iniciat la reconstrucció no pertanyen al basament d'una torre, sinó que corresponen als fonaments de la paret d’un hort primitiu on hi arribava una sèquia d’aigua. També discrepen que es pugui agafar de referència documentació de l’època que dibuixa dues torres en el portal -un croquis del 1899 de Ramon Cantó, historiador montblanquí, on ell mateix reconeixia que era un esbós “figurat”.


“I així s’han inventat una torre que mai va existir; al·leguen que durant la Guerra dels Segadors es va desmuntar, però és un supòsit que ara s’han tret de la màniga, no n’hi ha referència ni arqueològica ni documental”, lamenta Maties Solé. “La muralla de Montblanc era constructivament senzilla, res a veure amb Carcassona o la Morella com pretén l’Ajuntament; això és desvirtuar la muralla, hem de ser fidels com ho hem estat durant anys; l‘entrada principal a la vila ha estat sempre el portal de Bové", diu l’exdirector del Museu Arxiu.

L’Ajuntament de Montblanc intenta rebatre aquestes veus contràries. Fins i tot va convocar una conferència el mes de setembre per exposar i donar detalls de la recuperació d’aquest tram de muralla, un dels últims a reconstruir del recinte emmurallat, i el més polèmic per la recuperació del portal de Sant Francesc amb una torre a cada banda, aixecant una nova torre, la de la discòrdia. En la ja existent, coneguda com la torre de cal Masalles, segons el consistori, hi ha “empremta” de l’existència de l’antic portal.


“S’hi recolzava el matacà que anava de costat a costat, no és com en el portal de Bové, aquest va de torre a torre, com en el monestir de Poblet entre les torres reials”, argumenta l’alcalde Josep Andreu. I afegeix: “N’hi havia a tot arreu, de torre-portal-torre a l’entrada principal, com a Valls, Alcover, Falset o Santa Coloma; nosaltres ho tenim claríssim, hi hem fet un parell d’excavacions, amb l’enderroc de l’antic Kursaal i de Cal Contijoch” -en aquesta casa pairal també s’hi amagava el basament d’una torre, que ha estat excavada.

Andreu recorda que són molts els professionals que signen l’existència dels indicis d’un portal amb dues torres, com l’arqueòleg medievalista Josep Maria Vila. El projecte ha passat per la Comissió Territorial de Patrimoni de la Generalitat fins a tres vegades, i aprovat per unanimitat, amb els corresponents informes arqueològics. El director territorial de Cultura a Tarragona, Jordi Agràs, coincideix que els membres de la comissió van analitzar i validar el projecte arran els informes favorables de l’arquitecta i de l’arqueòloga territorial.

Defensors i opositors van a la cerca de les opinions d’institucions mediadores. La Reial Societat Arqueològica Tarraconense no ha arribat a cap conclusió, però considera que cal revisar el projecte de la torre de Montblanc. Vol comprovar-ho sobre el terreny, si bé l’obra de restauració d'aquest tram ja està plenament en marxa. Finançada per l’1% cultural del govern espanyol, la reconstrucció de la polèmica torre té un cost de 750.000 euros. L’Ajuntament té intenció de finalitzar les obres durant la primera meitat de l'any 2021.

 

Participació