CULTURA POPULAR

Els Diables de Tarragona, sobre la polèmica dels versots «racistes»: «Sempre hem defensat les minories»

Les xarxes han bullit aquest cap de setmana amb tota mena de crítiques per l'"ira" sobre la situació de la Part Alta

per Josep Maria Llauradó , Tarragona, 27 de setembre de 2020 a les 20:05 |
Els parlaments del Ball de Diables de Tarragona, en un vídeo difós per l'Ajuntament. | Tarragona Cultura
La difusió, en el marc de la festa major de Santa Tecla, d'un tall dels versots del Ball de Diables de Tarragona a les xarxes socials ha esclatat aquest cap de setmana amb tota mena de crítiques cap a l'entitat del seguici popular. Els acusen de "racistes" i "masclistes" per un fragment del vídeo difós per l'Ajuntament en què un diable mostra la seva "ira" per la situació a la Part Alta amb les baralles i les ocupacions d'immobles.
 

Enguany no s'han pogut celebrar els balls parlats de manera habitual, per la qual cosa l'única manera de seguir-los ha estat a través d'Internet, cosa que ha fet incrementar la seva difusió arreu de Catalunya. Persones vinculades entitats de la cultura popular en altres poblacions s'han volgut desvincular a les xarxes del que deia un dels diables.

El discurs del diable, concretament, és el següent: "Si faig cara d'emprenyat és perquè em diuen verí, la mala llet em rosega i l'ira em té consumit. Quin goig que fa la Part Alta, torna a ser la d'abans: putes, lladres, ionquis i ocupes immigrants. Baralles a totes hores, entren, surten de la trena, només cal trobar la dona enculada per un mena. Ara entren pels balcons i es defensen de les lleis com si fossin Baltasar com qualsevol Nit de Reis. Jo no me'l crec, aquest bonisme, que l'esquerra m'ha venut, o acabarà la Part Alta com el port d'allà a Beirut!".


"Sempre hem defensat les minories"

Dani Montero, president del Ball de Diables de Tarragona, explica a NacióTarragona que "sempre hem defensat les minories" i que "no hem sigut mai racistes ni ho serem en el futur". L'entitat està treballant per de cara a demà al vespre difondre un comunicat després que els sorprengués la polèmica a les xarxes dies després de finalitzar les festes de Santa Tecla.


Segons indica Montero, el ball representa els Set pecats capitals i cada diable mostra cadascun d'ells amb temes d'actualitat a la ciutat i al país. Concretament el diable assenyalat a les xarxes "representa la ira". "És important escoltar el context", afirma Montero, que es lamenta que s'hagi difós només un tall del vídeo. 

 

Participació