ESPAI PÚBLIC

Les terrasses i els concerts dels bars tallant carrers continuaran indefinidament a Tarragona

La resta d'activitats a l'espai públic, però, es prohibeixen

per Josep Maria Llauradó , Tarragona, 24 de setembre de 2020 a les 12:41 |
Una terrassa al carrer Fortuny de Tarragona, ocupant tot el carrer. | Josep M. Llauradó
Tarragona allargarà "indefinidament" el tall de carrers per part de bars i restaurants amb les seves terrasses. L'Ajuntament ho ha comunicat al sector en una taula de treball celebrada per mantenir un diàleg "fluid" i evitar els conflictes passats.

Durant l'estiu, el consistori va optar, com altres municipis, a donar suport al sector de la restauració permetent l'ampliació de terrasses i creant-ne de noves. Algunes d'elles van rebre l'autorització de tallar carrers pel fet de trobar-se en carrers estrets que no permetien la distància de seguretat entre taules. Durant aquests mesos, els bars no han pagat la taxa, però sí que la pagaran a partir del dia 1 d'octubre i aquells que hagin aconseguit l'ampliació -més d'un centenar- abans d'aquest dia no hauran de pagar la taxa específica corresponent.


El conseller d'Urbanisme, Xavier Puig, ha definit com a "quantitat important" la que ha deixat d'ingressar l'Ajuntament aquests mesos en taxes d'ocupació de la via pública. "No arreglaríem res si fem excepcions, si l'Ajuntament es fa més petit, perquè hem d'invertir molt a la ciutat", ha explicat Puig.No a les activitats puntuals

Amb l'ajornament indefinit del termini per seguir tallant carrers hi ha acompanyada l'autorització de celebrar concerts a les terrasses. Els qui no estan rebent cap autorització per part de l'Ajuntament són les entitats ni altres empreses que vulguin ocupar l'espai públic de manera puntual.


És el cas dels firaires, que tot i la negativa a poder fer la seva activitat laboral durant les festes de Santa Tecla ja han demanat instal·lar-se encara que sigui després de la festa major. Un decret prohibeix qualsevol activitat a l'espai públic a causa de la pandèmia, això sí, tret dels bars i restaurants, als quals es vol "afavorir" i recuperar, així, "espais per al ciutadà i la ciutadana".

La prohibició afecta especialment a les entitats que, tret del programa de festa major, estan rebent denegació rere denegació. La consellera Cinta Pastó, de l'àrea de Domini Públic, detalla que "tot dependrà de com evolucioni la pandèmia".

Per la seva banda, Puig afirma que "som molt gelosos de vetllar per la salut pública" ja que creu que una activitat puntual d'una entitat pot afavorir una "situació de desinhibició per part dels veïns i veïnes", per tant, una "situació de risc". "Amb els bars hem fet una anàlisi diferent perquè és un sector que pot tancar la paradeta i pot deixar molta gent a l'atur", ha assegurat. "Una entitat es presta molt més fàcilment als errors" a l'hora de mantenir les recomanacions de Salut Pública, diu Puig.
 

La consellera Cinta Pastó i el conseller Xavier Puig, en roda de premsa a la plaça de la Font. Foto: Josep M. Llauradó

 

Participació