ENERGIA

Recorren la tramitació d'un nou parc eòlic que afecta espais de la Batalla de l'Ebre de la Terra Alta

La central Tramuntana 3 es projecta sobre fortificacions de l'exèrcit republicà i un jaciment arqueològic

per Redacció, Gandesa | 22 de setembre de 2020 a les 18:25 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de setembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 Entitats socials i econòmiques de la Terra Alta han presentat un informe desfavorable a la ubicació del parc eòlic Tramuntana 3 de l'empresa alemanya ABO WIND. És una central de 9 aerogeneradors, que forma part d'un conjunt de cinc parcs ubicats a Flix i Riba-roja (Ribera d'Ebre) i a Corbera d'Ebre, Gandesa i Bot (Terra Alta). El Tramuntana 3 implicaria la intervenció de nombroses fortificacions ubicades a les cotes Punta del Cucut, la Pila, les Malees, el Coll de l'Anís i el Coll de Cosso, cotes ocupades per la 45 Divisió Republicana durant la Batalla de l'Ebre. Les entitats confien que sigui "un argument flagrant" per aturar el projecte, ja que contraria les polítiques de recuperació de memòria històrica del Govern.

El parc eòlic Tramuntana 3 forma part de l'avantprojecte de cinc centrals eòliques que l'empresa alemanya ABO WIND ha presentat aquest estiu i que se sumen als vuit avantprojectes que s'estan avaluant, d'altres promotores. Els projectes 1 i 2 afecten directament la Ribera d'Ebre, en concret els municipis de Flix i Riba-roja, i els altres tres, als municipis de Corbera d'Ebre, Gandesa i Bot, a la Terra Alta. Les entitats i col·lectius terraltins que treballen per aturar la massificació eòlica que ja pateix la comarca, han presentat un informe desfavorable sobre la central Tramuntana 3, a la Ponència Ambiental.


Juntament amb els arguments d'afectació a l'avifauna i el paisatge de la comarca, la Plataforma en Defensa de la Terra Alta, l'Atenen Social La Pastora, l'Associació de Turisme Rural i el Consell Regulador de la DO, entre d'altres, alerten de "l'impacte flagrant" que aquest nou parc eòlic tindria sobre espais i vestigis de la Batalla de l'Ebre. En concret, els 9 aerogeneradors del Tramuntana 3 es projecten sobre les cotes la Punta del Cucut, la Pila, les Malees, Coll de l'Anís i Coll de Cosso, on es conserven "abundants fortificacions de la Batalla de l'Ebre", que van ser ocupades per la 45 Divisió republicana.

Les entitats assenyalen que es tracta d'espais "que han generat nombrosa bibliografia testimonial" sobre el conflicte bèl·lic i són "punts molt representatius de l'operació de trencament de les defenses de Camposines pel flanc esquerre". "És un lloc on a simple vista encara hi ha restes humanes i material bèl·lic de la Batalla de l'Ebre i la construcció del parc suposaria una afectació directa sobre aquest espai", ha alertat la portaveu de l'Ateneu La Pastora, Júlia Urgell. En la descripció de les tasques de prospecció en la zona es va notificar la troballa de restes humanes en superfície.

 

Participació