1
ECONOMIA

Messer inverteix 35 MEUR en una nova planta de producció al polígon petroquímic sud de Tarragona

La posada en marxa està prevista per al desembre de 2021

per Redacció , Vila-seca, 21 de setembre de 2020 a les 14:16 |
L'alcalde de Vila-seca, Pere Segura, el conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, i directius de Messer Ibèrica, davant les oficines de l'empresa a Vila-seca. | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de setembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’empresa Messer inverteix 35 milions d’euros en una nova de planta de producció al polígon petroquímic sud, al terme de Vila-seca. La posada en marxa està prevista per a desembre de 2021. La planta, que ocuparà prop de 5.000 m2, serà d’última generació amb una columna de 70 metres d’altura per al procés de fraccionament de l’aire.

Durant l’anunci, fet aquest dilluns amb la presència del conseller Tremosa, s’ha destacat el subministrament de gasos medicinals des d’aquesta indústria als centres i hospitals de la comarca durant la pandèmia i que la nova unitat n'augmentarà la capacitat de producció. És la cinquena planta que aquest proveïdor de gasos industrials construeix al territori en els cinquanta anys d’activitat a l'Estat.


L’empresa Messer presumeix de la seva "reinversió continuada", amb cinc plantes al llarg de cinquanta anys. La nova unitat s’ubicarà en terrenys existents, on s’hi emmagatzemaven ampolles. Aquestes es desplaçaran en un terreny annex, de 3.700 metres quadrats, i en l’espai alliberat s’hi construirà la nova planta de fraccionament d’aire (ASU). “L’extensió serà mínima, serà una planta molt compacta, en 4.000 o 5.000 m2, però amb una capacitat de producció considerable, d’unes 2.400 tones diàries d’oxigen, nitrogen i argó”, detalla a l’ACN el director tècnic de la companyia, Rubén Folgado.

Entre els mesos de març i abril de l’any vinent es començarà a construir el que denominen el cor de la planta, amb una columna de 70 metres d’alçada. S’anomena ‘cold box’ -o caixa freda- perquè conté quatre columnes de destil·lació on l’aire se separa en els seus components, fruit d’un procés de fraccionament criogènic -a una temperatura de -170 graus Celsius. La nova planta substituirà una unitat antiga, que queda inoperativa i en estat de reserva -amb possibilitat de ser desmantellada en un futur. Segons fonts consultades a la companyia, la vida útil d’una ASU ronda els trenta anys.


La nova planta permetrà incrementa la producció de gasos industrials i medicinals en un 25% -de les 4.000 tones diàries es passarà a unes 5.000, és a dir, un miler més al dia. Es connectarà a la xarxa pròpia de gasoductes que Messer opera des de fa cinquanta anys per garantir el subministrament d’oxigen i nitrogen a la indústria tarragonina ja que són components necessaris per mantenir la seguretat dels processos químics. “Són gasos de protecció, i salven vides; hem subministrat oxigen a tots els centres i hospitals de la comarca”, destaca el director general de Messer Ibèrica, Karl Hauck.

La direcció de la companyia, que ha agraït la bona entesa amb l’Ajuntament de Vila-seca per aplanar-los el camí, qualifica el projecte de “motivador” després d’un 2020 complicat, arran el greu accident a Iqoxe i la pandèmia mundial. Durant la fase de construcció treballaran unes 200 persones en el projecte. Un cop finalitzat, les noves instal·lacions donaran feina a una vintena de persones. L’empresa gasista valora la idoneïtat de la seva ubicació, amb 'sites' al polígon nord i sud de Tarragona, per a futures ampliacions i inversions. “Apostem per Catalunya i pel Camp de Tarragona” ha sentenciat Hauck.


Messer suma més de quinze anys sense cap accident amb baixa a Tarragona. Són plantes de producció sostenibles, amb cero emissions contaminants. En aquest sentit, el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, després de visitar les instal·lacions, ha lloat projectes com aquest, encaminats cap a una “transició energètica i mediambiental”. Tremosa ha destacat el bon pols de l’economia catalana. Així, ha remarcat que l’any 2019 el país sumava 8.700 nacionals, mentre al 2010 eren unes 3.000. “Molt pocs països han triplicat les multinacionals en deu anys”, ha reiterat Tremosa.

 

Participació