VAGA MIR

Els hospitals Joan XXIII i Santa Tecla restringeixen la vaga dels metges residents

Avui comença una convocatòria de tres dies per reclamar millores laborals i de formació

per Josep Maria Llauradó, Tarragona | 21 de setembre de 2020 a les 09:12 |
Els metges residents concentrats avui davant de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona. | Josep M. Llauradó
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de setembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els metges residents tarragonins comencen avui una vaga de tres dies per reivindicar millores en les seves remuneracions, les seves condicions de treball i incrementar les hores de formació que ara mateix tenen. Tot i ser personal de pràctiques -per tant, "prescindible" per a les diferents proveïdores de salut-, el Departament de Salut ha deixat en mans de cada centre la fixació dels serveis mínims d'aquest col·lectiu. A l'Hospital Joan XXIII i a l'Hospital Santa Tecla, segons els mateixos vaguistes, aquests s'han dictat al 100%, és a dir, els han deixat sense possibilitat de fer vaga.El doctor Santana, resident de Medicina Interna de quart any, explica que "hi ha hores de treball que no es remuneren", que hi ha jornades de treball "de 24 hores" i que fins i tot després s'allarguen amb guàrdies de "8 o 16 hores més". Tampoc disposen, diuen, de llocs "dignes" de descans.Aquest dilluns, en l'inici dels tres dies de vaga, s'han concentrat desenes de metges a les 8 del matí davant de l'Hospital Joan XXIII amb cartells amb lemes com ara: "Porto treballant 24 hores, t'atenc?" o "Em veus jove i amb bata, soc mà d'obra barata".

"La meitat de coses que demanem ja estan escrites per llei", es lamenta una altra resident, que anuncia que portaran a la justícia l'actuació d'algunes direccions d'hospitals a l'hora de preguntar directament als treballadors si faran vaga o no per cobrir els serveis mínims. "No han contactat amb els metges adjunts per cobrir els nostres llocs", afegeix. "Hi ha molta tensió", conclou.


Per la seva banda, la doctora Tània Francesc, delegada sindical de Metges de Catalunya a Tarragona -sindicat que ha mostrat el seu suport a la vaga-, ha assegurat que més que remuneracions el que reclamen són "condicions dignes" de treball. I és que en plena pandèmia tan sols disposen de "dos llits per a quatre persones", sense cap neteja entre un i l'altre. "Fa anys que està passant, però amb la Covid-19 s'ha vist empitjorat perquè els residents de primer any que havien d'entrar al maig entraran aquesta setmana", ha afirmatSegons el sindicat de Metges, prop del 90% dels residents convocats a la vaga hi han participat en la primera jornada. El sindicat qualifica d’"èxit rotund" la primera jornada de vaga dels MIR i llança un avís al Departament de Salut: "Els residents, però també el conjunt de facultatius del sistema, estan farts de bones paraules i falses promeses. Plou sobre mullat i la indignació només s’esvairà amb passos ferms i mesures contundents per recuperar la dignitat de la professió mèdica".

 

Participació