TORNADA A LES AULES

Escoles i instituts fan una tornada a les aules a mig gas

Al Camp de Tarragona, més de 115.000 alumnes i 9.120 professors han iniciat el curs avui

per Josep Maria Llauradó, Tarragona | 14 de setembre de 2020 a les 10:28 |
Alumnes, avui, entrant a l'Institut Martí i Franquès de Tarragona. | Josep M. Llauradó
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de setembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Les escoles i els instituts tarragonins han tornat avui a l'activitat lectiva presencial mig any després que el passat mes de març el confinament obligués a tancar els centres. Mentre les escoles majoritàriament han començat fent classes, els instituts han optat per fer, de moment, les presentacions de com serà aquest nou curs marcat per la pandèmia.

En total, més de 115.000 alumnes han iniciat el curs al Camp de Tarragona, sota la tutorització de 9.120 professors, 567 més que el curs passat. Jean-Marc Segarra, director dels Serveis Territorials del Departament d'Educació, ha reconegut que "n'hi hauria d'haver més" i no ha descartat que se'n puguin contractar de nous a mesura que avanci el curs. "Hem de tendir a la ràtio 20, del 24 d'agost que es va anunciar fins al 14 de setembre era inviable trobar partides pressupostàries", ha afirmat. Les ràtios, de moment, són de màxim 25 a primària i de màxim 30 a secundària.
El delegat del Govern ha volgut traslladar "tranquil·litat" a pares i mares per tal que duguin els seus fills a escola. "Són els entorns més segurs després de l'entorn familiar", ha afegit. Per la seva banda, Jean-Marc Segarra ha detallat que "no anar a l'escola pot perjudicar la part educativa i emocional" de l'alumne.


Un altre dels maldecaps del Departament de cara a l'inici de curs se centra en el professorat vulnerable, que no podrà impartir classe de manera presencial. Al Camp de Tarragona, de moment, són entre 70 i 80 persones les afectades.Matí de presentacions

Alguns instituts avui no han fet classe, sinó que han optat per presentar als alumnes com serà el nou curs. A l'Institut Martí i Franquès, el centre que té més línies d'ESO de Catalunya amb un total de 27, ha vist incrementat el seu alumnat i professorat, per la qual cosa han hagut d'adoptar mesures com ara reservar espais del pati per a fer classes. També tenen previst de fer-ne a l'exterior del mateix centre, però serà de manera "puntual", per tal de garantir la distància social.


Jordi Satorra, director de l'institut, explica que enguany tindran una ràtio màxima de 23 per aula i que aquesta s'anirà reduint en funció de l'assignatura. La voluntat, fer compatible "les mesures amb l'estratègia pedagògica", ja que aquest institut per exemple és de referència pel que fa a l'ensenyament de llengües. Enguany celebren el seu 175è aniversari i ho hauran de fer complint les directrius d'Educació.

 

Participació