FESTA MAJOR

Evitar les aglomeracions, prioritat en la Santa Tecla més esquifida en temps de Covid-19

L'Ajuntament de Tarragona ha presentat avui el programa treballat amb les entitats

per Josep Maria Llauradó , Tarragona, 8 de setembre de 2020 a les 11:01 |
L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i el tècnic de cultura Xavier Gonzàlez en roda de premsa aquest dimarts. | Josep M. Llauradó
Tal com ja va passar per Sant Magí, la festa major de Santa Tecla es viurà d'una manera molt diferent enguany a Tarragona. Amb la vista posada en possibles comportaments incívics, la ciutat es torna a acollir al mètode de la inscripció prèvia per evitar generar cap excusa per passejar per la ciutat "a veure què es troba". De fet, les novetats en aquesta 699a edició es troben més aviat en el que no es farà que en el que es farà: s'ha reduït prop d'un 40% el pressupost i la xifra d'actes programats, per als quals es podrà reservar a partir de dijous a les 11 del matí, s'ha reduït a més de la meitat.

En aquest context -en els pròxims dies l'Ajuntament publicarà un decret per recordar als tarragonins el règim de sancions de la Generalitat per no complir les normes sanitàries-, la festa de Santa Tecla arriba carregada d'activitats audiovisuals que es podran seguir des de casa per TAC12 i Tarragona Ràdio, però també algunes de presencials -la majoria, a l'entorn del Camp de Mart i del parc Saavedra.


"És obvi que ens hi juguem molt com a ciutat", ha assegurat l'alcalde, Pau Ricomà, aquest dimarts en roda de premsa. Aquest 2020 no hi haurà castell de focs, ni traca, ni professó, ni concerts al carrer, ni castells, ni seguici. Sí que hi haurà molta pirotècnia i cultura popular, però majoritàriament no per gaudir-la en directe sinó cadascú des de casa seva.

"Molt de diàleg"


Durant la presentació dels actes, el govern local ha volgut posar èmfasi en diverses ocasions en l'"esforç" que ha comportat l'organització d'una festa similar a la d'altres anys però "adaptada i segura" als temps actuals. "El programa és més prim que altres anys, però si ho valoréssim per l'esforç seria més gruixut que mai", ha assenyalat Pau Ricomà.

Les entitats de la ciutat hi han jugat un paper important. Per exemple, els grups de foc, que enguany no podran sortir a cremar al carrer, llençaran un miler de voladors des de diferents punts del terme per substituir la pirotècnia habitual durant la nit del 23 de setembre.


Crida restringida, pregó amb 600 cadires

Els actes troncals de les festes "es mantindran", ha dit l'alcalde, però d'una manera diferent. Per exemple, els balls parlats només es podran veure per TAC12 -de fet, s'estan enregistrant aquests dies-, mentre que l'únic element de la cultura popular que tindrà un acte obert al públic serà la Moixiganga, al Seminari.

Pel que fa a la Crida, l'inici de les festes en què es reconeix als teclers d'honor i es dona el premi a la perpetuadora -aquest 2020, l'escultora Àngels Cantos-, es farà a les Muralles i només hi podran assistir els guardonats. El pregó, en canvi, es continuarà fent des del balcó -en la línia de l'any 2019-, això sí, amb un públic amb distància social: en total, l'Ajuntament habilitarà 600 cadires i tancarà l'accés a tota la plaça de la Font per evitar que hi hagi aglomeracions de gent. Aquell dia, hi ha prevista una tronada, però es farà al fons de la plaça i no al mig com és habitual. En aquest cas, a diferència de la resta, les invitacions es podran reservar però si la demanda supera l'oferta es farà un sorteig per donar a tothom les mateixes opcions de ser-hi.

Trenet per recórrer els barris

En una tasca que ja es va iniciar per Sant Magí, la part més tradicional de les festes de la ciutat arribaran de nou a tots els barris de Tarragona, aquest cop mitjançant el trenet turístic, que transportarà els músics mentre vagin tocant per animar els dies entre el 17 i el 20 de setembre.

Tot i no haver-hi concerts multitudinaris, sí que hi haurà lloc per a la Terrasseta -al parc Saavedra- i per a les Barraques -al Camp de Mart-, així com per als concerts ja anunciats de grups com Manel, Miguel Poveda, Stay Homas i la Banda Unió Musical, entre d'altres. Alguns d'ells ja han exhaurit entrades.

Activitats virtuals

L'Ajuntament de Tarragona seguirà com ja ho va fer a l'agost difonent "històries de la festa" mitjançant diverses píndoles sobre elements concrets de la festa major. Aquest cop seran 8 capítols que se sumaran a altres activitats virtuals com un escape room anomenat "Salvem el Seguici", o unes pastilles audiovisuals adreçades a la canalla per informar-los del comportament durant aquestes festes. 

Nous espais

A banda de les activitats virtuals, l'Ajuntament ha buscat espais oberts on realitzar la festa en viu. És el cas de l'Auditori del Camp de Mart, que aquest 2020 compleix 50 anys en funcionament i que des del 15 de setembre fins al mateix dia 23 acollirà actes en sessió de matí i tarda de manera ininterrompuda. "És un espai que ens dona molta seguretat", assegura el tècnic de Cultura Xavier Gonzàlez.

Un altre lloc que serà punt neuràlgic de les festes serà el jardí de la Casa Canals, que absorbirà el programa que habitualment es feia a l'Antiga Audiència, amb presentacions, documentals i contacontes. Finalment, s'estrena com a espai de festa major la Palmera, a la plaça Imperial Tàrraco, que acollirà tots els concerts previstos inicialment a la Capsa de la Música, de la Tabacalera.

Una festa sense alcohol al carrer i sense acte massiu de comiat

Una de les coses que trobaran a faltar més molts tarragonins serà la sociabilitat de les festes, la vida al carrer i el consum d'alcohol, a través de vermuts, la beguda típica de la mamadeta, entre d'altres. Enguany estaran prohibits els barrilets i tan sols es podrà consumir a les terrasses o a les cases, evitant les concentracions de més de 10 persones i no més tard de la 1 de la nit. Tampoc no hi haurà barres posades pels bars.

D'altra banda, un dels actes més destacats, la traca final i el comiat al balcó del Mediterrani, no tindrà substitució més enllà d'una tronada des d'un punt indefinit. "Entenem que és un dia emotiu", ha explicat Gonzàlez.

Pel que fa a la TeclaTapa, que en els darrers anys, gràcies a les agrupacions de Carnaval, s'havia convertit en un dels punts preferits de molts tarragonins per sopar en dies de festa major, enguany se celebrarà a l'Anella Mediterrània. S'anomenarà "AnellaTapa" i començarà aquest mateix cap de setmana. Sobre el Carnaval, Ricomà ha comentat que "no tanquem la porta a què es faci", a l'espera de nous esdeveniments.

Merxandatge online

Finalment, per tothom qui vulgui gaudir de la festa vestint-se amb la samarreta, el mocador i el barret, o penjant un penó al seu balcó, podrà comprar el merxandatge al mateix Teatre Tarragona o mitjançant un nou web.

 

Participació