INDEPENDENTISME

La concentració independentista de dissabte a Salou es farà tot i l'oposició de l'Ajuntament

Els organitzadors esperen una participació "massiva" pels darrers escàndols del rei emèrit Joan Carles I

per Josep Maria Llauradó , Salou, 20 d'agost de 2020 a les 16:22 |
Manifestants independentistes recorrent el passeig de Jaume I de Salou, el 18 d'agost de 2019. | ACN
Salou es prepara per acollir, aquest dissabte, la "Concentració per la República", un acte organitzat per la Plataforma per la Democràcia i la Llibertat de Cambrils, Salou i Vila-seca. Tot i la petició del govern local i part de l'oposició que la Generalitat no l'autoritzés, els organitzadors no han rebut "cap negativa" i tenen previst celebrar-la amb normalitat aquest pròxim dissabte a partir de les 7 de la tarda.Segons fonts dels organitzadors, es tractarà d'un acte "estàtic" d'una durada aproximada de mitja hora en què els participants compliran les mesures de seguretat sanitària arran de la Covid-19. Així, doncs, hauran de dur posada la mascareta i mantenir la distància social.

No és el primer acte d'aquestes característiques a l'estiu al municipi de Salou. L'any passat, per exemple, l'ANC va convocar una "passejada" que va rebre l'oposició de grups espanyolistes com ara Vox, dels quals tan sols un cordó policial els separava. El desplegament independentista, al voltant de mig miler de persones, va superar amb escreix l'altre bàndol -unes 150-, però tot plegat va servir als grups polítics per atacar la possibilitat que s'acabés fent.


Els interessos de les empreses turístiques o la salut

El grup que governa l'Ajuntament de Salou (Sumem) va tornar a demanar ara fa una setmana la prohibició de la convocatòria sobiranista al·legant que "el dret a la salut i a la integritat de les persones" estava per damunt del dret de manifestació. En resum, en plena pandèmia, l'alcalde, Pere Granados, considera que no s'haurien de fer manifestacions al carrer.


Ara bé, aquest no és l'argument esgrimit ara fa un any per també demanar la prohibició de la mateixa convocatòria: juntament amb Ciutadans i el PP -que van acordar en ple municipal demanar que no s'autoritzessin manifestacions al municipi- consideraven que aquest tipus d'actes "perjudiquen els interessos dels comerciants i empreses del sector turístic". En aquest sentit, Granados va reclamar que els ajuntaments poguessin decidir el lloc i l'itinerari de les manifestacions que es produissin als seus municipis. La petició no va ser escoltada.

Els organitzadors consideren que "cada any busquen una excusa" i entenen que "tenim dret a manifestar-nos".Sense pràcticament turisme estranger

Un dels objectius inicials de les convocatòries estiuenques de l'Assemblea Nacional Catalana, juntament amb Òmnium i els CDR, era donar a conèixer les reivindicacions independentistes als turistes que estiuegen a Salou. Acostumats a estar aïllats del context sociopolític del país, els turistes estrangers, així com els treballadors de temporada, han començat a veure els darrers anys tímides mostres de posicionaments polítics a Salou, ja sigui amb manifestacions com amb pintades o cartells.

Aquest estiu, però, és diferent. L'agost ha fet repuntar de nou el turisme estranger, però en tot cas no es troba en la mateixa situació que altres anys. Són diversos els països que recomanen als seus ciutadans no viatjar a Catalunya. Tot i així, aquest context no ha fet variar els plans dels independentistes, que asseguren haver triat el passeig Jaume I, entre la Fira i el monument a Jaume I -al costat de la platja-, per ser un lloc "visible" i suficientment "ample" com per complir les mesures sanitàries. "El passeig és un lloc ideal, no ens hem d'amagar", comenten.

"Les persones que venen a conèixer Salou i Catalunya tenen dret a conèixer el conflicte polític que es viu al país", informa la Plataforma. Això sí, garanteixen que es compliran les mesures sanitàries requerides pels Mossos d'Esquadra i Protecció Civil.Esperen una participació "massiva"

Les notícies pràcticament diàries sobre la fugida del rei emèrit espanyol Joan Carles I fa pensar als organitzadors en una assistència "massiva" a la concentració. I és que a banda de persones vingudes de Cambrils, Salou i Vila-seca, l'any passat ja van comptar amb el suport d'independentistes vinguts d'altres localitats del Camp de Tarragona.

L'objectiu, "defensar la necessitat de construir una República catalana que trenqui amb les males pràctiques, corrupteles i dinàmiques antidemocràtiques i recentralitzadores de l'Estat espanyol i la monarquia borbònica". "Una República Catalana és una oportunitat de fer-ho millor i trencar amb l'herència històrica que arrossega l'Estat espanyol", asseguren.
 

 

Participació