ESTIU

«Aplaudiments» per salvar el nudisme, la pràctica que s'estén a la platja del Torn

L'Associació d'Amics d'aquest espai naturista ha penjat aquest agost nous cartells convidant a tothom a despullar-se

per Josep Maria Llauradó, Vandellòs-l'Hospitalet de l'Infant | 20 d'agost de 2020 a les 07:32 |
La platja del Torn és un espai naturista al municipi de Vandellòs-l'Hospitalet de l'Infant. | Josep M. Llauradó
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 d'agost de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els banyistes nudistes estan farts de perdre platges on puguin gaudir de l'estiu sense haver de vestir-se. És per això que cada cop són més les veus que alerten de la presència creixent de persones vestides a les platges naturistes. És el cas de la platja del Torn, a l'Hospitalet de l'Infant, on aquesta setmana prop de 200 persones van acabar "aplaudint" uns banyistes tèxtils que es van negar a despullar-se completament tot i les invitacions dels altres usuaris a fer-ho.

Manel Mondéjar, president de l'Associació d'Amics de la platja Naturista del Torn, explica que aquesta mena d'accions de conscienciació sorgeixen dels mateixos banyistes en casos anecdòtics en què les converses per provar de convèncer els anomenats "tèxtils" perquè es passin al nudisme no resulten.


Es tracta d'una pràctica, la d'envoltar un grup de banyistes vestits i aplaudir-los, que "va començar l'any passat" i que enguany s'ha repetit. Tot i no ser una iniciativa seva, coneix alguns dels detalls del succeït. Dimarts, per exemple, dues famílies, en grups de cinc o sis persones, van rebre aquests "aplaudiments" per anar vestits en una platja nudista. "Un d'ells es va posar farruc, va aixecar la veu i la gent va començar a aplaudir i es van acabar reunint prop de 200 persones", explica Mondéjar.

"Si no, ens n'anem en orris"


El president de l'entitat justifica aquestes accions de conscienciació ja que "si no, ens n'anem en orris", assenyalant exemples de platges que fa pocs anys es consideraven de tradició nudista però que ara la seva pràctica és anecdòtica. "Si t'hi poses despullat et poden dir porc en amunt", es lamenta Manel Mondéjar.

A Tarragona, un cas clar és el de la Cala Fonda o Waikiki, on atrets per l'espectacularitat del paisatge i per l'aïllament cada cop són més els banyistes que no respecten aquesta tradició. Són banyistes que, segons Mondéjar, amb el temps, "no marxen i a més t'avergonyeixen".

 

Un dels cartells que han penjat a la platja del Torn per convidar els visitants a provar el nudisme. Foto: CedidaLa Covid-19 també afecta el naturisme

En plena pandèmia i en aplicació de les mesures sanitàries, s'ha reduït l'aforament de les platges arreu de Catalunya. Per tal d'evitar els contagis, platges amb molt d'espai com és el cas del Torn han captat l'interès de tot tipus de banyistes. "Han limitat l'accés a les platges massificades i la gent s'ha hagut de buscar la vida", explica Manel Mondéjar, que reconeix que en l'imaginari popular s'associa platja nudista amb "apartada i tranquil·la".

També hi ha una part dels "tèxtils" que arriben al Torn buscant satisfer la seva "curiositat". "Aquests venen una vegada i no tornen", assegura el president de l'entitat. Al Torn, però, reben l'advertiment dels nudistes: "Sempre hi ha algú que els diu que provin el nudisme, normalment se'ls informa i una minoria es posen neguitosos a dir que hi tenen el dret". És llavors quan en algunes ocasions passen als "aplaudiments" que poden durar fins i tot una hora donant dues opcions: o bé es despullen o bé marxen.

Nova cartelleria

Malgrat que la platja del Torn és una de les que conserva més la pràctica nudista al Camp de Tarragona, l'Associació d'Amics continua treballant en tasques de conscienciació. Aquest mateix mes d'agost han instal·lat dos cartells de dos metres amb els lemes "Sense banyador, millor" i "Respecta el nudisme".

El motiu és que, a banda de l'arribada espontània de nous banyistes, l'Ajuntament de Vandellòs-l'Hospitalet de l'Infant ha autoritzat una llicència de pràctica esportiva amb kàyak. "Volem que no es quedin a la platja després, que no augmentin el nombre de persones tèxtils".

La platja del Torn, segons l'associació, acull diàriament una mitjana de 1.000 banyistes en temporada alta. El 95% van nus. "Si són pocs, no passa res", explica Mondéjar, que convida a tothom a provar a despullar-se com ho fa la resta.

 

Participació