ENTREVISTA SANT MAGÍ 2020

La iMAGInada «més tarragonina» omple d'activitat el Camp de Mart

Entrevista a Manel Torres i Eduard Cornadó, dos dels membres de l'organització

per Josep Maria Llauradó , Tarragona, 4 d'agost de 2020 a les 08:00 |
Eduard Cornadó i Manel Torres, dos dels organitzadors de la iMAGInada, davant de l'Auditori del Camp de Mart de Tarragona, on se celebraran bona part dels actes. | Josep M. Llauradó
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 d'agost de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Del dijous 13 al diumenge 16 d'agost arriba la iMAGInada, un festival alternatiu que des de fa ja 12 anys és un dels actes principals de la festa major de Sant Magí. La Covid-19 va fer perillar no tan sols aquest esdeveniment sinó tota l'agenda cultural de la ciutat. Al contrari que d'altres ciutats, però, Tarragona sí que celebrarà, amb totes les precaucions, la seva festivitat d'agost. Parlem amb dos dels organitzadors -Manel Torres i Eduard Cornadó- de la iMAGInada sobre què ha canviat respecte a la resta d'edicions, a causa del context actual. 

-La iMAGInada comença el dia 13 una edició especial, reformulada i amb un canvi d'espai.


- Manel: No deixa de ser la iMAGInada, conserva tot l'esperit del que habitualment fem fora al parc. Tot el que puguem ho farem a dins de l'auditori. Hi haurà 13 actes a dins de l'auditori i a fora farem els sopars populars del món. Com tot, haurà de ser amb entrada preassignada.

- El sistema d'entrades l'heu fet vosaltres, no us heu adherit al sistema de l'Ajuntament.


- Manel: Ells ens van oferir la seva plataforma, però no ens acabava d'agradar. Les entrades són gratuïtes, però en algun moment d'agafar la invitació hi ha l'opció de fer una aportació perquè com que a la iMAGInada tot és diferent també els ingressos són diferents. Abans hi havia barres, fira, foodtrucks... És clar, tot això ara no hi és i la previsió d'ingressos és molt menor i, llavors, per fer la iMAGInada sostenible tant aquesta edició com les futures hi haurà un apartat de fer un donatiu.

- Què heu hagut de canviar en aquesta edició?


- Manel: El més important és l'espai, que passem d'estar en uns jardins amb accés lliure i tot obert a dins de l'auditori que l'aforament és molt gran, són 1.600 cadires que queden reduïdes a 800. Seran activitats més o menys semblants però a dins i de forma segura. És un espai que nosaltres no controlem, encara hem de mirar coses d'últim moment. A dins de l'auditori hi tindrem circ, teatre, dansa, concerts, tallers familiars i tallers vivencials. El que podíem trobar a fora ho hem intentat portar a dins.- Normalment el plat fort de la iMAGInada solen ser els concerts. Com ho fareu perquè continuïn tenint aquest paper rellevant, amb les restriccions actuals?

- Manel Una cosa de l'entrada preassignada és que has de triar la franja d'arribada. Per evitar aquí les cues hem fet franges de 15 minuts i tu tries la franja d'arribada. De concerts hi haurà els Toc-Toc Birds, que són d'aquí de Picamoixons, un és Lasta Sanco que són de Cervera, i els altres són els Pony Pisador, que són un grup de folk així molt animat. Serà estrany perquè són grups bastant potents, guais, com de moure't, però...

- No es podrà moure, la gent.

- Manel: Correcte, la idea és, com es fa en altres festivals com el Festival de la Palmera o el Cinema és que tu entres, t'asseus, has d'estar amb la mascareta tota l'estona i no et pots moure de l'espai mentre duri l'activitat.

- La iMAGInada també es caracteritza per oferir espais de xerrada en mig de la festa. Us heu plantejat fer-les online?

- Manel Nosaltres farem dos fòrums-debats, un sobre el racisme i l'altre sobre la cultura, i amb el fòrum-debat de la cultura sí que hem fet una col·laboració amb el servei de joventut de l'Ajuntament de Tarragona. Serà gravada, no en streaming, i llavors farem un petit resum i estarà disponible tant al web de la iMAGInada com al web de Joventut.

- Heu hagut de fer modificacions respecte a la previsió inicial a l'hora de portar algú de fora?

- Manel: En principi no hem tingut cap restricció en aquest sentit. Una de les ponents de la xerrada sobre racisme, que ve de Lleida, ella personalment ens ha demanat un certificat conforme ve a la iMAGInada, és per si passa alguna cosa. La resta, ni a nivell d'administració, no ens ha dit res.
 

Voluntaris d'una edició anterior, a la iMAGInada. Foto: Albert Rué


- Vosaltres us organitzeu a través de voluntaris, un grup de gent que no es coneix de res que treballarà junt durant uns dies. Com ho gestionareu?

- Eduard: Sí, de fet ens ho hem plantejat i hem establert certs protocols. Tots hem de portar mascareta, hi haurà gel hidroalcohòlic, hi haurà punts on rentar-se les mans amb gel.

- Creieu que us limitarà o ja heu començat a rebre peticions de participar-hi?

- Eduard: Hem començat a rebre bastantes inscripcions, però sí que era una cosa que em preocupava. Hem avisat a la gent que estiguin tranquils, que es prendran mesures, que l'accés als espais serà restringit, que no hi ha lliure circulació per tot el parc que faci que tothom es barregi, que hi ha camins fets... Un seguit de mesures per reduir riscos.

- Heu hagut de fer canvis als torns?

- Eduard: De fet, necessitem cobrir 100 torns més que l'any passat, per les desinfeccions i els controls d'accés.

- Manel: És control d'accés, de sortida, acompanyament a taules, la barra...

- Eduard: Les mesures per la Covid ens han portat més feina que els altres anys. I tot i que fem menys actes necessitem més gent per cobrir més coses.

- L'Ajuntament no us ha posat persones que puguin fer aquestes tasques?

- Manel: Tot el que és a l'Auditori sí, però per exemple amb la neteja hi ha dies que fem quatre actes seguits. En finalitzar l'acte, hi ha una brigada que se n'encarrega perquè és un espai municipal. Tot el que és espai de fora ens n'encarreguem nosaltres. Ha sigut dels primers anys en què la col·laboració de l'Ajuntament ha sigut súper estreta i súper de la mà.

- També sou el principal acte de Sant Magí.

- Manel: També els interessava, perquè féssim alguna cosa. Sant Magí són 3 dies, la iMAGInada en fem 4. Els interessa pels dies i pel pressupost, no cobrem com a persones, si fóssim una productora musical el preu seria un altre. Però nosaltres encantats de fer la iMAGInada.

- Algunes d'aquestes mesures van en contra del mateix concepte de la iMAGInada, que és tombar, xerrar amb persones diferents, etc.

- Manel: És un dels debats que vam tindre prèviament. La idea inicial, quan estàvem tots confinats, que es va començar a suspendre tot, nosaltres vam dir que la iMAGInada tota tancada i amb control no ho veiem i vam dir que no. Després l'Ajuntament ens va insistir per trobar alguna fórmula i va sortir la idea de l'Auditori del Camp de Mart. Ja que a la província de Tarragona la majoria de festivals s'han suspès malauradament, almenys que la iMAGInada sigui alguna coseta afí en aquests dies.

- També és una incògnita si la gent voldrà sortir de festa i s'inscriurà als actes. Heu retallat la programació prevista per si de cas?
- Manel: A part de ser molt reduïda, és molt de proximitat, hi ha molta marca Tarragona. Veuran que hi ha l'Oscárboles que és de Tarragona, la companyia de dansa La Imperfecta, Tornavís Teatre, les Xirigotes femenines... Sí que hi ha una programació de km 0.
 

La iMAGInada lluirà d'una manera força diferent enguany. Foto: Pol Masip


- És una programació més tarragonina.

- Manel: Sí, és més coneguda aquí, potser a fora no, i sí que és una cosa a destacar. Animem a la gent a què vingui, és un espai molt gran, amb prou distàncies de seguretat, amb control d'accés, i que estem fent el possible juntament amb l'Ajuntament de Tarragona, que és l'any que més de la mà anem, per evitar tots els riscos possibles.

- Hi ha hagut alguna retallada en el pressupost?

- Manel: Habitualment el que fem amb els músics, talleristes i la gent que hi ve a participar, nosaltres no pagàvem fins ara el cachet sencer sinó que era una col·laboració. Aquí hi ha voluntaris que estan ajudant amb la decoració, amb la barra, amb el tema de sopars, càtering... Els hi pagàvem les despeses i que tinguessin dietes i allotjament, però no un cachet sencer com entenem a un grup de música. Aquest any, és clar, se'ns queia la cara de vergonya tal com estava el panorama més aviat al sector musical que la majoria de grups han suspès la gira o tenen molt pocs bolos, això sí que ha canviat. Sí que fem menys actes però el pressupost en programació ha augmentat perquè el 100% no el paguem però hem intentat pagar el que hem pogut. Hem reformulat el pressupost, de la mateixa manera que hem reformulat el projecte i l'espai, les persones que venen tenen un sou semi-digne. 

 

Participació