FAUNA

Torna a pondre per primer cop a Catalunya la tortuga babaua de la Pineda

per Redacció , Vila-seca, 31 de juliol de 2020 a les 14:59 |
Els ous de la tortuga babaua a la platja de la Pineda a Vila-seca. | Generalitat
Després de tres nits consecutives intentant fer la posta, la tortuga careta (Caretta caretta) que fa 15 dies va fer el niu a la platja de la Pineda de Vila-seca ho ha aconseguit i ha tornat a pondre. Aquest cop ha estat cap a la zona del Cargol, a pocs metres de la zona humida dels Prats de la Pineda. Se n’ha detectat la presència cap a les 3:30 hores i ha tornat a mar al voltant de les 7 hores.

Personal tècnic del Departament de Territori i Sostenibilitat ha comprovat que el niu es trobava en una àrea inundable, inclosa dins la Xarxa Natura 2000, amb perill de desaparèixer en cas de llevantada. També la presència estable a la zona d’una parella de guineus feia perillar la posta.


Així que s’ha decidit obrir el niu i traslladar els 74 ous que s’hi han trobat cap a l’altra banda de la platja, prop del cap de Salou, on es troba el primer niu, que en conté 141. D’aquesta manera, les persones que s’estan encarregant de vigilar-lo permanentment podran fer la guaita de tots dos alhora. El GEPEC ha estat coordinant la tasca del voluntariat, amb estreta col·laboració de l’Ajuntament, que ha posat a disposició la brigada municipal i la policia local durant els darrers dies i han facilitat la translocació.

Es tracta de la primera tortuga careta que torna per fer el niu a Catalunya i, a més, dos cops a la mateixa platja. Representants de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat no descarten que torni a intentar-ho d’aquí a mig mes, així que estaran atents a nous moviments de l’exemplar. 


Aquesta és la tercera posta de tortugues de l’estiu a Catalunya. A més dels dos nius de Vila-seca, es té constància d’un tercer a Barcelona, a la platja de la Mar Bella.

 

Participació