Medi Ambient

Calafell prova aquest estiu unes boies que filtren microplàstics de l’aigua del mar

Els dispositius retenen les partícules més minúscules, que són les que s’empassa la fauna marina

per Nació Digital, Calafell | 31 de juliol de 2020 a les 13:59 |
Boia de Calafell | AC
Aquesta informació es va publicar originalment el 31 de juliol de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La costa de Calafell fa aquest estiu una prova pilot d’unes boies marines que filtren l’aigua i retenen microplàstics. És el primer lloc de Catalunya on s’experimenta amb aquest giny, dissenyat per una start-up de Torredembarra i que forma part d’una recerca de la Universitat de Barcelona.

Les boies suren subjectades a les de l’abalisament de la zona de bany de les platges, a 200 metres de la línia de costa, s’orienten automàticament contra el corrent i poden retenir partícules d’entre 1 i 4 mil·límetres.

El tinent d’alcalde d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament, Aron Marcos, explica que l’interès d’aquests aparells és que “retenen partícules molt petites, aquelles que no poden retirar-se de l’aigua per altres procediments, i tampoc s’acaben de dissoldre mai, i que són a més les que acostuma a empassar-se la fauna marina”.

Marcos afegeix que “aquestes boies tenen un funcionament que imita la forma com s’alimenten peixos com el tauró balena, que filtren microorganismes de l’aigua del mar”.

Aquest sistema té un altra avantatge, a més del de netejar el mar. El plàstic recollit és un element de mostreig que permetrà obtenir dades sobre els tipus de plàstics que hi ha a la nostra costa, d’on provenen, per quins corrents marins...

El regidor diu també: “Esperem bons resultats i complir expectatives. Les proves de laboratori han estat molt positives. Si tot això es confirma, ens plantegem incorporar aquestes boies al sistema d’abalisament del litoral de Calafell”.

 

Participació