Els afectats per les hipoteques ocupen la seu de Bankia a Tarragona

L'acció s'ha dut de forma simultània a tot el país

per Notícies Tarragona, 16 de gener de 2014 a les 10:41 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de gener de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
150 persones ocupen la seu de Bankia a Tarragona. Foto: Jesús Gellida.

La seu de Bankia a la plaça Imperial Tàrraco de Tarragona ha estat ocupada per unes 150 persones de la Plataforma d'Afectats per les Hipoteques en una acció conjunta duta a terme en 35 municipis catalans per exigir a l’entitat que compleixi amb els acords adoptats fa deu mesos.
 
Va ser llavors quan les PAHs catalanes van aconseguir forçar a l’entitat a mantenir una via de negociació bilateral amb la finalitat de resoldre els casos de les famílies afectades per la hipoteca. No obstant això, la plataforma lamenta «l’incompliment sistemàtic per part de l’entitat d’alguns dels acords». Per aquest motiu les PAHs catalanes «s’han vist obligades a tornar a l’acció per exigir a aquesta entitat, rescatada amb més de 40.000 milions d’euros públics, que atengui als acords i demandes de mínims».
 
La PAH apunta que durant 2013 Bankia no ha concedit ni una sola condonació per escrit,  que els casos de lloguers socials superiors a tres anys han estat gairebé inexistents i que les signatures de les dacions en pagament acordades verbalment, s’han arribat a retardar més d’un any. Segons reivindiquen els membres de la plataforma «això suposa un nivell d’angoixa intolerable per a algú que sap que perdrà el seu habitatge, i que està pendent de saber si té dret a una segona oportunitat, o haurà d’implicar amb un deute per a tota la vida. A més, ha tancat la meitat de les seves oficines sense comunicació prèvia, comportant la pèrdua de gran quantitat de documentació de les afectades i la conseqüent ralentització dels seus casos».
 
Bankia lidera dues estadístiques demolidores, que la situen com una de les entitats amb pràctiques més salvatges. D’una banda, és l’entitat bancària que més desnona en aquests moments (més del 20%) i que té en el seu haver-hi el major nombre d’execucions hipotecàries en marxa en els jutjats. Per un altre, és el banc espanyol que ha rebut més diners públics de l’estat; sense cap contraprestació social, per això és doblement greu la seva supèrbia i incompliment dels acords, incompliment que agreuja i aprofundeix en el sofriment de les famílies.
 
La seu de l'entitat finalment ha estat ocupada per la PAH de Tarragona. Foto: O.M


«Una actitud de menyspreu sense precedents», segons la PAH
 
Enfront d’aquesta situació d’oïdes sordes davant el clam social, i la ruptura sistemàtica i unilateral del protocol de negociacions, més de 35 PAH’s catalanes declaren aquests fets com a «inacceptables» i han acordat coordinar-se per forçar a Bankia a rectificar el seu posicionament i aconseguir un procés d’interlocució amb l’Adreça Central.
 
L’objectiu d’aquesta negociació és aconseguir un nou protocol de negociació que permeti desbloquejar la situació de centenars de casos, i el compromís a complir-ho d’acord amb l’estipulat.
 
La campanya coordinada es realitza, entre d’altres llocs, a Cardedeu, Alt Penedes, Sabadell, Barberá, Terres de l’Ebre, Mataró, Tarragona, Esplugues, Granollers, Besós, Snta Coloma, Badalona, Hospitalet, Pineda, Blanes, Terrassa, Sant Boi, Cerdanyola-Ripollet, Viladecans, Tarrega, Noguera, Esplugues, Molins de Rei, Sant Vicens dels Horts, La Llagosta, Canovelles i Baix Penedés.


Imatge dels membres de la PAH davant la seu de Bankia. Foto: O.M.

 
La seu de Bankia després de l'ocupació. Foto: David Infante.

 

Participació