PLE MUNICIPAL

Indignació dels treballadors municipals després d'aprovar-se la representació als consells d'administració

Se senten «obviats» pel govern perquè no s'agafen directament els delegats sindicals

per Josep Maria Llauradó , Tarragona, 24 de juliol de 2020 a les 19:30 |
L'Ajuntament de Tarragona ha aprovat avui un canvi orgànic "històric" que no ha agradat gens, però, als qui ho demanaven. Els representants dels treballadors han vist com s'aprovava al plenari que tinguessin veu i vot als consells d'administració de les empreses municipals, això sí, sense tenir-los en compte, segons expliquen ells mateixos.

Aquesta ha estat, de fet, la primera de les polèmiques d'un ple municipal carregat de nou de disputes polítiques. En aquest cas, l'Ajuntament portava un acord que fixa unes noves eleccions entre la plantilla per tal de decidir qui anirà als consells com a portaveu. Segons asseguren des del comitè d'empresa de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) -que avui ha enviat un correu a tots els grups municipals protestant per aquesta decisió-, no els han consultat i fins i tot lamenten que "se'ns ha obviat" i que s'ha fet "unilateralment".


Fonts del comitè de l'EMT consultades per NacióTarragona es pregunten "com es gestionarà la informació" als representants sindicals si la persona que resulta triada no l'és. "Fa la sensació que se'ns vulgui deslegitimar", comenten. A més, expliquen que no tenen la informació per valorar la intencionalitat de l'acord, però que els ha arribat que la junta del consell d'administració podria fer cessar el representant dels treballadors. "Dona peu a especulacions i a molts interrogants", afirmen. "No és de rebut com s'estan fent les coses", afegeixen.Al missatge emès als grups municipals denuncien que "aquesta figura ha de ser escollida entre els membres del Comitè d'empresa, ja que són els legítims representants dels treballadors i coneixedors de la informació de l'empresa d'una manera directa per desenvolupar aquest càrrec". "Si l'objectiu d'aquesta mesura era millorar el funcionament de les empreses, hagués sigut desitjable comptar amb les nostres aportacions", conclouen.

Mateixa queixa a l'empresa d'Aparcaments Municipals (AMT), que afirmen que també enviaran un correu en el mateix sentit. "No hi estem gens d'acord", avancen. En el seu cas són partidaris d'una figura que sigui present als consells "sense vot" ja que la persona assistent "pot incórrer fins i tot en temes penals".


Un altre dubte que plantejaven els treballadors i que han manifestat també des del grup de Ciutadans al ple és com es cobriran les hores que hagi d'assistir a les reunions si coincideix amb el torn laboral, sense hores sindicals en cas que la persona triada no sigui del comitè.

Informació reservada

Per contra, el conseller de Serveis Econòmics, Serveis Centrals i Personal, Jordi Fortuny, ha incidit en què la proposta aprovada al plenari parteix d'una idea diferent: la de donar "tota la responsabilitat" al treballador que representi la plantilla al consell d'adminstració.

"Els accionistes de les empreses municipals són els ciutadans de Tarragona i el ple municipal nomena els consellers dels consells d'administració", explica Fortuny. Per això, proposen que siguin els treballadors els qui triïn en unes eleccions el seu representant al consell d'administració, sent conscients que "no estaran triant un representant sindical, sinó un treballador que forma part del consell de l'administracio de l'empresa".

I, malgrat que "parlarà amb els seus companys i aportarà tot el coneixement de l'empresa", segons el regidor de l'àrea econòmica, "hi ha informacions que necessiten reserva". En aquest sentit, recorda que hi ha detalls protegits per la llei de protecció de dades que no es podran fer públics. Alhora, accepta que sí que tindrà "riscos penals".

Pel que fa als horaris de les reunions, considera que és un "tema menor" ja que aquests consells es troben "generalment fora de l'horari laboral" i, a més, "cobraran 50 euros per reunió". "No són hores sindicals", conclou Fortuny, que insisteix a separar els espais del comitè d'empresa -que "serveix per a fer reivindicacions laborals"- i el del consell d'administració.

 

Participació