MOBILITAT

Casc obligatori i prohibit circular per la vorera amb patinet elèctric a Cambrils, Salou i Vila-seca

Els tres municipis de la Costa Daurada consensuen una normativa davant l'ús creixent d'aquests vehicles

per Redacció , Cambrils/Salou/Vila-seca, 24 de juliol de 2020 a les 13:09 |
Els alcaldes de Salou, Cambrils i Vila-seca, en la presentació de la nova normativa. | ACN
Els ajuntaments de Cambrils, Salou i Vila-seca ja tenen a punt les bases que han consensuat per regular l'ús de vehicles de mobilitat personal (VMP) i bicicletes amb pedal assistit. Els tres municipis han agafat la iniciativa davant la manca d'una regulació homogènia arreu del país i la problemàtica que han detectat per l'ús creixent d'aquests vehicles –sobretot els patinets elèctrics.

En termes generals, els municipis han determinat que no podran circular per la vorera i que ho hauran de fer pels carrils bici o per la calçada d'aquelles vies limitades a un màxim de 30 quilòmetres per hora. A més, els usuaris hauran de ser majors de 16 anys i estaran obligats a dur casc. Ara cada plenari haurà d'aprovar l'ordenança corresponent.


Les bases acordades pels tres municipis determinen que patinets i bicicletes assistides no podran circular per les voreres, per les vies interurbanes, ni pels carrers amb una velocitat màxima permesa superior als 30 quilòmetres per hora. Així, només podran circular pels carrils bici, per les calçades dels carrers de zona 30, i per les plataformes que aglutinen vorera i calçada a la mateixa alçada.

La normativa impulsada per Cambrils, Salou i Vila-seca també estableix que als vehicles només podrà anar-hi una persona. Podran circular durant tot el dia, però a la nit hauran de portar llums davant i darrere, i l'usuari haurà de dur algun element reflectant. El conductor haurà de portar casc obligatòriament i ser major de 16 anys –els menors d'aquesta edat només podran portar patinets mecànics.


Pel que fa als vehicles d'ús comercial o públic, associats a una activitat econòmica com ara un servei de lloguer, serà necessària una assegurança de responsabilitat civil i els vehicles hauran d'anar retolats per identificar l'empresa. Pel que fa al lloguer turístic, els grups hauran de ser inferiors a deu patinets i hauran de dur un guia per tal d'evitar infraccions.

Les multes seran de 100 euros per a les lleus, de 200 euros per a les greus i de 500 per a les molt greus, segons ha avançat l'alcalde de Vila-seca, Pere Segura. El proper pas contempla que cada municipi haurà d'impulsar la seva pròpia ordenança i sotmetre-la a l'aprovació del plenari. L'objectiu dels alcaldes és fer les aprovacions inicials en breu i encetar així la tramitació administrativa pertinent per a la seva entrada en vigor.


Segons l'alcalde de Salou, Pere Granados, la regulació conjunta dona seguretat jurídica i facilita el desplaçament pels tres municipis als usuaris. Tot i això, Granados ha manifestat que aquesta no hauria de ser una qüestió municipal, sinó de legislació genèrica a nivell de tot Catalunya o de l'estat espanyol. "Posem ordre a una qüestió que genera controvèrsia i conflictivitat", ha afegit Segura, qui també ha lamentat que el govern espanyol encara no hagi regulat la qüestió.

D'altra banda, els ajuntaments s'han compromès a apostar per la mobilitat sostenible i a ampliar les xarxes de carril bici existent. Actualment el municipi de Cambrils disposa de 24 quilòmetres de carril bici, Vila-seca en té 12 i Salou afegirà tres quilòmetres més a la xarxa de 17 quilòmetres de què disposa actualment.

 

Participació