SOCIETAT

El cementiri de Tarragona oficialitza la desaparició del sepulturer

La Fundació Hospital de Sant Pau i Santa Tecla aprova el nou reglament de l'espai, que incorpora novetats com la prohibició de prendre imatges a l'interior

per Josep Maria Llauradó, Tarragona | 22 de juliol de 2020 a les 07:06 |
El cementiri de Tarragona. | Josep M. Llauradó
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de juliol de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El cementiri de Tarragona, que és propietat de la Fundació Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, ha aprovat la modificació del seu reglament. Des de 1993 no s'havia fet cap canvi a la normativa (el 1903 és la data del primer reglament en aquesta etapa), malgrat que els temps han fet canviar les formes de treballar en un equipament com aquest.

Un dels canvis més destacats és la desaparició de la figura de l'Encarregat General, és a dir, el que popularment es coneix com a sepulturer. De fet, aquesta figura fa ja més de 30 anys, segons fonts de la Xarxa Santa Tecla, que no existeix. L'home que exercia aquesta funció es va jubilar i en comptes de contractar una altra persona van repartir les tasques en diferents treballadors.


La figura de l'Encarregat General permetia al Cementiri disposar d'una persona vigilant l'espai les 24 hores. El reglament de 1993 indica que aquest treballador no podia estar-se més de vuit hores fora del Cementiri sense permís.

Entre d'altres coses, s'encarregava dels morts del dipòsit judicial -també en horari nocturn-, un fet que quan ja es va construir el nou tanatori de la ciutat, el 1993, es va passar a fer allà. Per tant, tot plegat és tan sols la formalització d'un fet que ja existia: la desaparició de la persona resident, una figura ja "obsoleta".

 

El cementiri de Tarragona. Foto: Josep M. LlauradóPrendre imatges


Una de les novetats del reglament de 2020 és que es posa per escrit que no es poden prendre imatges de l'interior sense permís exprés de la propietat. Concretament, especifica que s'hi aplica la protecció de dades i els drets d'imatge de tot allò que es fotografiï o s'enregistri dins del cementiri. Fins i tot la Fundació pot sotmetre a condicions aquesta presa d'imatges.

Conservació del patrimoni històric

El Cementiri de Tarragona té l'origen el 1464 i és propietat de la Fundació des del 1825. És per això que la nova reglamentació busca destacar el valor històric i patrimonial d'aquest espai, incorporant novetats legislatives i actualitzacions en la gestió.

Entre d'altres aspectes, inclou a la nomenclatura el concepte "històric": Cementiri Històric de Tarragona. Alhora, parla de la preservació i difusió del Patrimoni Històric, destacant la part artística del conjunt, els personatges il·lustres que hi estan enterrats i la memòria històrica -entre d'altres, hi ha diverses fosses comunes de la Guerra Civil.
 
Llibertat religiosa
 
A diferència del de 1993, l'actualització d'enguany destaca la universalitat, seguretat jurídica, respecte a l'honor, a la intimitat, a la pròpia imatge, a la llibertat religiosa i a la dignitat de les persones. La llibertat religiosa no es recollia en la darrera normativa, que d'aquesta manera s'actualitza a les noves circumstàncies socials.

 

Participació