Una càmera gravarà els vigilants de l'estació de busos

per Agnès Llorens / TarragonaDiari, 15 de gener de 2014 a les 14:55 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de gener de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Moment de la col·locació de la càmara, sota la mirada atenta dels responsables de seguretat (dreta) i la responsable de Cultura de l'Ajuntament de Tarragona. Begoña Floria (esquerra).

El més habitual és que a les estacions d'autobusos i altres equipaments públics comptin amb càmeres de seguretat per garantir la seguretat dels usuaris, però fins a quin punt és lícit aquest control? És necessari controlar a les persones encarregades de vigilar als usuaris? Aquestes són les questions que es vol plantejar la nova instal·lació que, a partir d'aquest divendres es podrà veure a l'estació d'autobusos de Tarragona. El projecte, signat pels artistes Núria Güell i Levi Orta, s'instal·larà en forma de càmera com les de seguretat però enfocada a l'habitacle que ocupen els vigilants de l'equipament, de manera que els usuaris de l'estació podran observar què hi passa en el departament de vigilància mentre esperen l'autobús. El projecte s'emmarca dins del projecte 'Estació Creactiva', que planteja aportacions artístiques per revitalitzar aquest espai.La mostra duu per títol SVCP#1 i s'inaugura aquest pròxim divendres  17 de gener a les 19h a l’Estació d’Autobusos de Tarragona i apel·la al ciutadà a repensar l’equilibri entre llibertat i seguretat. La intervenció es basa en col·locar una càmera que vigilarà la sala de control i vigilància de l’Estació d’Autobusos de Tarragona, i el monitor es podrà observar des de la sala central de l’Estació. Així els habitualment vigilats passar a vigilar el vigilant.


Amb aquesta acció simbòlica, en la que ha col·laborat el servei de vigilància, artistes i ciutadans, es vol assenyalar la responsabilitat de cada part com a eina fonamental en l’aplicació de la democràcia, no només per part dels agents de l’ordre sinó també per part de tots els ciutadans. I també dels artistes. L'obra està signada pels artistes Núria Güell i Levi Orta. Són 2 joves artistes compromesos amb l’art social i polític, amb una destacada trajectòria internacional, que centren el seu interès en com les relacions de poder afectar a la conducta creant una “Aplicació Legal Desplaçada” o com alterant un principi legal o moral es posa en qüestió la realitat establerta. L'acte d'inauguració és lliure i gratuït, i comptarà amb un debat amb els autors i una Live Set de SARU, nom sota el qual l’Andrés Barber mescla els seus sons i sorolls en directe.

 

Participació