IQOXE

La CUP denuncia "complicitat" entre l'administració i IQOXE

Exigeixen al govern municipal que es personi en la causa tal com van prometre

per Redacció, Tarragona | 18 de juliol de 2020 a les 12:19 |
Laia Estrada, portaveu de la CUP, en una imatge d'arxiu. | Jonathan Oca.
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de juliol de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Després de l'aixecament ahir del secret de sumari en el cas que investiga l'explosió d'IQOXE del passat 14 de gener, la CUP ha emès avui un comunicat denunciant que "aquest no és un fet aïllat ni anecdòtic, sinó que és conseqüència de la manca de control ambiental, i l'absència de fiscalització del compliment de les mesures de seguretat i les condicions laborals a les empreses de la petroquímica".

Per això, diuen, "l'explosió d'IQOXE ha de ser el punt  d'inflexió que acabi amb la impunitat, l'opacitat i la connivència política amb la petroquímica".


Per a la CUP, la interlocutòria és "demolidora" i "evidencia que existeix una responsabilitat compartida entre les empreses i la pròpia administració pública". Els poders públics, assenyalen, "lluny de complir amb la seva obligació de vetllar pel benestar de la població, permet i tolera la negligència de les empreses quan avantposen els seus interessos en maximitzar la producció i el rendiment econòmic a costa de la seguretat dels seus treballadors, de la població, del territori, i del compliment de la llei".

FOTOS Explota la petroquímica de TarragonaEl grup municipal demana "fer complir la normativa" i "una reforma legislativa per tal de generar una normativa més restrictiva en matèria ambiental, laboral i de seguretat. I el que és igual d'important, és imprescindible augmentar els controls de l'administració".

"És indiscutible que l'informe encarregat per la mateixa empresa i que assegurava que l'explosió es devia a una concatenació de circumstàncies no detectables és un exercici de cinisme que posa en qüestió tots els estudis que des de fa anys fan públics les empreses i la mateixa AEQT", conclouen.


L'Ajuntament encara no s'ha personat en la causa

D'altra banda, la CUP exigeix al govern de Pau Ricomà que l'Ajuntament de Tarragona es personi "d'una vegada per totes" com a acusació particular a la causa i que "no dilati més en el temps" la materialització de l'estudi de la qualitat de l'aire. De fet, aquest darrer era un dels punts d'acord de la Declaració Institucional del passat 30 de gener.

 

Participació