ASSOCIACIONS DE VEÏNS

Les tres federacions veïnals es planten davant l'Ajuntament per una errada administrativa

La FAV Llevant fa dos anys que manté un "deute" que li impedeix percebre subvencions i, per tant, organitzar activitats

per Josep Maria Llauradó , Tarragona, 17 de juliol de 2020 a les 18:16 |
L'Ajuntament de Tarragona. | Jonathan Oca.
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de juliol de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Les tres federacions d'associacions de veïns de Tarragona han obert un pols amb l'Ajuntament. Una "errada administrativa" bloca les subvencions a una d'aquestes i fins i tot fa perillar la seva existència i la nòmina de la seva presidenta: la FAV Llevant. Ahir dijous es va celebrar una reunió per aprovar les ajudes municipals, però la seva presidenta, Gemma Fuster, va enviar un correu explicant el motiu de la seva absència. Un cop es va explicar, les tres federacions van anunciar que si no es resolia enguany la situació no tornaran a parlar amb el consistori sobre qualsevol temàtica.

I és que fa dos anys, entre 2017 i 2018, l'anterior equip de govern va cobrar accidentalment l'Impost sobre les Activitats Econòmiques (IAE) a la Federació de Llevant després que aquesta es canviés de local. Segons va acceptar posteriorment el consistori, s'havia cobrat erròniament ja que l'entitat veïnal no té ànim de lucre i, per tant, no ha de pagar aquest impost.


A aquesta quantitat inicial de l'IAE, de 900 euros, s'hi van afegir 900 euros més quan la FAV va decidir incloure aquest pagament en la justificació de la subvenció municipal següent. El consistori no tan sols no ho va acceptar, sinó que a més li va retirar part de la subvenció per no haver realitzat totes les activitats corresponents a aquell any. En total, aproximadament 2.400 euros de "deute" que podrien acabar anant a càrrec de la seva presidenta, Gemma Fuster.

Unitat de les federacions


Des de la separació de la primera Federació d'Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT), les diferències entre totes tres s'han anat llimant i ara mateix treballent "molt bé" conjuntament, segons detalla Fuster. Segons apunta Jacinto Moreno, president de la Federació d'Associacions de Veïns del Segle XXI, "no tenim intenció de tornar-nos a reunir amb l'Ajuntament si no resolen la subvenció per a la FAV Llevant per aquest any". "Ens pot passar a tots", afegeix el president de la FAVT, Alfonso López.

Moreno afirma que "no és un deute, és inconcebible que no puguin demanar una subvenció per això". López comparteix la seva opinió i assegura que "no podem permetre que una federació tanqui per un error polític, no pot ser que els embarguin". 


A aquests suports s'hi ha afegit el de Ciutadans, que avui ha enviat un comunicat lamentant que es penalitzi la federació. La regidora Sonia Orts considera "inconcebible" la situació i protesta per "la falta de voluntat de l'equip de govern per reconduir la situació".

Orts critica "la falta d'empatia i voluntat política del president de la Comissió de Subvencions, Hermán Pinedo, qui, durant l'última reunió d'aquest dijous, no va aportar cap solució i, fins i tot, va apuntar que, en cas de dissolució de la junta de la Federació, el deute recauria en les persones que la integren". "El govern no pot al·legar dificultat de trobar una solució tècnica, ja que es tracta de voluntat política", segons la regidora de Cs. 

Orts ha assegurat que "des de Cs Tarragona treballarem perquè cap responsable veïnal pagui els errors administratius de l'Ajuntament". Ha remarcat que "realitzen una tasca totalment altruista, dedicant-hi el seu temps i esforç" i que "no es mereixen un tracte tan desagradable per part del govern de la ciutat".

"Nosaltres resolem els problemes als barris"

Malgrat l'aparent bona relació entre les entitats veïnals i l'equip de govern actual, el punt de les subvencions ha generat malestar. "Nosaltres resolem els problemes als barris", destaca Jacinto Moreno. "Som les mans, els ulls i els peus de l'Ajuntament als nostres barris", diu Alfonso López.

Aquest és un dels conflictes que ha hagut d'afrontar l'executiu local encapçalat per Esquerra Republicana. Segons Gemma Fuster, en l'anterior mandat, des de l'oposició, el grup de Pau Ricomà els va donar suport i asseguraven que només faltava "voluntat política". Ara, diu Fuster, l'única solució que els han presentat és "fer una fideuà" per recollir els diners que els reclamen. "Com fem una fideuà per recollir 3.000 euros en mig d'una pandèmia?", es pregunta Fuster.

De fet, durant aquest temps, Fuster i el tresorer de la Federació d'Associacions de Veïns de Llevant han hagut d'avançar diners de la seva butxaca per afrontar pagaments pendents. "Depenem tant de la burocràcia que no som útils", es lamenta.

Una polèmica heredada

Les federacions reconeixen que és una polèmica originada "fa anys", però lamenten la manca de "voluntat política" per solucionar un fet burocràtic com aquest. "S'hauria d'haver solucionat fa anys", assegura Alfonso López. López recorda que les tres federacions han proposat en diverses ocasions que els diners que "sobren" de les subvencions anuals per a les activitats (enguany, aproximadament 13.000 euros) no retornin al consistori sinó que serveixin "per aquests problemes".

"Sabem que el conseller Jordi Fortuny hi està treballant moltíssim", conclou el president de la FAVT, però exigeix que s'acceleri davant la situació de paràlisi en què es troba la FAV Llevant.

 

Participació