JUDICIAL

Homicidi imprudent, presumpte delicte pel qual s'investiga a IQOXE

Tres persones van morir arran del succés ara fa sis mesos

per Redacció, Tarragona | 17 de juliol de 2020 a les 13:09 |
L'explosió es va produir el passat 14 de gener de 2020 al terme municipal de la Canonja. | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de juliol de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El jutjat d'instrucció 1 de Tarragona ha dictat una interlocutòria on s'acorda l'aixecament de el secret de les actuacions de les diligències obertes com a conseqüència de l'explosió produïda a l'empresa IQOXE el 14 de gener de 2020 que va provocar la mort de tres persones, vuit persones ferides de diversa consideració i nombrosos danys materials tant en instal·lacions com en edificis de les poblacions confrontants.

La jutge conclou, de forma provisional, que es podria haver comès imprudència greu amb resultat de mort, lesions, danys i delictes contra el dret dels treballadors. La causa, que es troba en plena investigació, s’ha dividit amb tres parts per la seva complexitat. Els investigats, tant en la peça principal com en les dues separades, són l'empresa Iqoxe com a persona jurídica i dues persones físiques. També es troben personades dotze acusacions particulars i tres acusacions populars.


La investigació està oberta i es treballa de forma molt exhaustiva tant a nivell policial com judicial, i això comporta que encara no es disposi de atestat complet de la investigació i que els resultats, en aquests moments, siguin provisionals. Tanmateix, i per la seva complexitat, s'ha dividit en tres parts: una peça principal i dues peces separades.

La peça principal té per objecte la investigació de l'explosió i de les actuacions posteriors que es van produir. De les diligències i investigacions dutes a terme fins al moment, s'investiguen les deficiències detectades en la seguretat, la insuficiència de personal de vigilància, les condicions laborals i defectes en el manteniment de les instal·lacions i la maquinària. De forma provisional els delictes pel que emmarca aquesta peça són els d'imprudència greu amb resultat de mort, lesions, danys i delicte contra el dret dels treballadors.

 
Les dues peces separades s'obren per fets que no tenen a veure directament amb l'explosió però de la instrucció i resultats obtinguts fins al moment es desprenen altres fets delictius


La primera peça separada investiga les actuacions empresarials i administratives en relació a les autoritzacions i llicències per a alguns seus reactors que van comportar un increment significatiu de la capacitat de producció de l'empresa. En cas investigat fins ara es podria estar parlant, de forma provisional, d'un delicte relacionat amb els estralls.

La segona peça separada investigaria delictes relacionats amb el mitjans ambient a l'desprendre, fins al moment, que es realitzava una actuació negligent a l'realitzar abocaments directes a la mar perquè la depuradora no tenia la capacitat suficient per tractar la gran quantitat de residus que produïa la fàbrica.

Serà l'avanç de la investigació la que fixi la relació de delictes que poguessin imputar als qui constin com investigats, que en aquests moments, i de forma provisional, són: l'empresa IQOXE com a persona jurídica i dues persones físiques. També es troben personades 12
acusacions particulars-tres acusacions populars.

FOTOS Explota la petroquímica de TarragonaIQOXE aplaudeix la decisió

Per la seva banda, l'empresa ha aplaudit que el jutjat d’instrucció número 1 de Tarragona hagi aixecat el secret d’actuacions sobre la greu explosió mortal del 14 de gener passat. Els representants legals de la companyia expressen la seva satisfacció per la decisió del jutjat, remarcant que la companyia ho reclamava des de feia mesos. Diuen que això els permetrà tenir coneixement de la instrucció i, per tant, "la possibilitat d’exercir el dret legítim de defensa". A la vegada, recorden que aquesta mateixa setmana l’empresa presentava un informe elaborat per l’Institut Químic de Sarrià (IQS) i que l’objectiu d’Iqoxe "no és un altre que esclarir els lamentables fets ocorreguts el passat 14 de gener", amb "el convenciment que rebatrà tots els fets que se li imputen".
 

 

Participació