1 de 10

Personalitats de la cultura i la societat ebrenca donen la cara públicament en contra dels correbous

Ignasi Blanch, Pepa Plana, Antònia Ripoll o Toni Costes, entre les més de 60 adhesions a la campanya de Tots Som Poble

Ignasi Blanch és una de les primeres personalitats que ha donat la cara en esta campanya | Tots som Poble
per Aguaita.cat, Amposta | 3 de juliol de 2020 a les 10:09 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de juliol de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


Més de 60 personalitats de la cultura i la societat de les Terres de l'Ebre donen la cara públicament en contra dels correbous. L'entitat Tots Som Poble posa en marxa este divendres al matí a les seues xarxes socials la campanya Al segle XXI la tortura no és cultura, amb l'objectiu que els ebrencs perden la por a expressar este rebuig.


Publicaran periòdicament banners amb la imatge de tres personalitats que fan seus arguments d'oposició als actes taurins. Protagonitzen el primer la veterana lluitadora antitaurina Carme Sapinya, l'il·lustrador roquetenc Ignasi Blanch i la jove mestra ampostina Sílvia Franch. També hi prendran part, entre d'altres, la pallassa Pepa Plana, l'artista Antònia Ripoll o el catedràtic d'INEFC, Toni Costes.

La iniciativa, sense precedents al territori, posa en primer pla noms rellevants de la societat ebrenca compartint espai a les xarxes socials per fer sentir públicament la seua posició contrària als correbous. "No ens sorprèn que persones amb els seus valors culturals, morals i humanístics no hi estiguen d'acord. Ara bé, donar la cara ha estat un altre pas. És el que pretenem: no hi ha temor, donem la cara i diem el que pensem. Ens ha alegrat molt i creiem que ajudarà a molta gent que pensa el mateix i ho sent així però té pors atàviques de manifestar-se", argumenta la secretària de Tots Som Poble, Marisa Lajunta.


Els organitzadors han traslladat a les personalitats adherides, adscrites a tres grans sectors –cultural i artístic, educatiu i sanitari així com professionals i gent diversa-, divuit frases relatives al maltractament dels animals, el malbaratament de diners públics en actes taurins i els valors humanistes darrere la lluita contra els correbous. Cadascuna d'elles n'ha escollit una, que és la que apareixerà amb la seva foto en cadascun dels banners editats en format de vídeo. Se'n publicarà un cada tres dies al llarg d'un mínim de dos mesos als comptes de Twitter i Facebook de Tots Som Poble.

"Hem d'aprendre les lliçons de la natura. Cap maltractament animal", declara la pescadora i lluitadora antitaurina d'Amposta, Carme Sapinya, de 92 anys. "Els animals no parlen però senten. No al maltractament", sosté per la seua part, l'il·lustrador roquetenc Ignasi Blanch. "Ara és l'hora. Repensem les festes del poble", subratlla la mestra ampostina Sílvia Franch, la més jove activista de l'entitat promotora de la iniciativa. Estos són els tres primers missatges de la campanya que es difondran a partir d'este divendres al matí.


Vèncer la por

Arribar fins aquí, asseguren, no ha estat fàcil. En el moment de posar-se en marxa fa un any com a entitat, Lajunta recorda que van trobar "gent que tenia por de coses molt senzilles i de donar la cara". Una situació, asseguren, que ha estat evitant la visualització de nombroses opinions discordants respecte la d'una suposada majoria que aposta per mantenir els correbous com un suposat símbol d'identitat ebrenca i atribueix l'oposició a grups reduïts i dispersos de persones de fora del territori vinculades a entitats animalistes. Moltes de les que han gosat manifestar-se públicament en contra, han estat sovint boicotejades o amenaçades.


La irrupció de Tots Som Poble, però, ha alterat sensiblement esta percepció durant els últims mesos. Malgrat reconèixer que encara són moltes les precaucions, detecten cada cop més ciutadans ebrencs que qüestionen obertament la continuïtat d'una "tradició" que infligeix patiment als animals. Sense oblidar tampoc les crítiques a l'habitualment abundant finançament públic que ramaderies i aficionats reben de molts ajuntaments per finançar actes taurins. Especialment, en un moment de crisi i emergència sanitària com l'actual.

Entre les més de seixanta persones adherides a la campanya 'Al segle XXI la tortura no és cultura', procedents de diversos sectors i activitats, participaran en pròximes publicacions personalitats com la internacionalment reconeguda pallassa Pepa Plena, establerta des de fa anys a Sant Jaume d'Enveja; l'artista i professora de l'Escola d'Art i Disseny d'Amposta, Antònia Ripoll; el catedràtic d'INEFC i reconegut especialista en jocs i esports tradicionals, l'ampostí Toni Costes; així com el director del festival de cinema de paisatge mónFILMAT, Xavier Miró.

 

Participació