Successos

Els Mossos activaran reforç d'estiu a la Costa Daurada

El cos assegura que posarà especial atenció en els "top manta"

per NacióTarragona , 1 de juliol de 2020 a les 13:41 |
El caràcter estacional del turisme que arriba a la Costa Daurada obligarà a mantenir el pla d'estiu a la regió, que comporta un increment d'efectius, més presència als passeigs marítims i el desplegament d'unitats d'ordre públic a l'entorn de l'oci nocturn de Salou. "Està clar que no tindrem l'estiu de l'any passat, però s'està parlant de forquilles d'un 60% dels turistes habituals. Com més turistes venen, més probabilitats hi ha que es produeixin petits robatoris o furts", manifesta el comissari dels Mossos, Josep Maria Estela.

En aquesta línia, els Mossos tenen clar que també hi haurà 'top manta'. De fet, els darrers dies ja s'han vist venedors ambulants en indrets de Cambrils, el Vendrell i Calafell. El comissari adverteix que la policia hi haurà de donar resposta perquè "l'activitat és il·legal" i penalitza especialment el comerç.


Tot i això, Estela fa un advertiment: "per si sols no ho podem arreglar perquè el que no podem fer és jugar al joc del gat i la rata, ens acabarem fent mal i acabaran sortint imatges que ni uns ni altres no volem veure".

Per aquest motiu, Estela admet que la policia haurà "d'intentar buscar la manera" de convèncer els manters que l'activitat és il·legal. "Si fa falta farem servir tota la mediació que puguem i tota la nostra sensibilitat per estalviar-nos actes de fricció o de força d'uns contra els altres. Però mentre no hi hagi una normativa que ho reguli la policia haurà de fer-hi front", insisteix.


I en aquest sentit, preguntat per la mort de George Floyd en mans de la policia als Estats Units, el comissari garanteix que els Mossos d'Esquadra seguiran actuant "amb un respecte profund cap a les persones, cap als drets humans, amb una praxi policial ancorada en la màxima legalitat, amb els principis de congruència, oportunitat i proporcionalitat, com treballem sempre".

Objectiu: menys fets delictius, menys accidentalitat i més percepció de seguretat


Originari d'Alcarràs (Segrià), Josep Maria Estela va aterrar fa un any a la regió policial Camp de Tarragona, la sisena per on passa durant els 25 anys que porta a la policia catalana. Un dels moments més complexos de la seva carrera, però, els va viure l'agost del 2017 com a cap de la regió policial Terres de l'Ebre, amb l'explosió del xalet d'Alcanar ocupat per la cèl·lula jihadista de Ripoll.

Segons el comissari, els Mossos, i també la resta de cossos policials i el propi Govern, n'han après molt, dels atemptats de Barcelona i Cambrils. "Si es tornés a produir està clar que la nostra capacitat de reacció seria encara millor de la que vam tenir", afirma.

A més, Estela apunta que la ciutadania ha adquirit un nivell de sensibilitat vers el terrorisme que abans no tenia perquè el percebia com una amenaça més aviat llunyana. Això, subratlla, s'ha traduït en una major col·laboració ciutadana. "Ens arriben molts més avisos i informacions de persones amb determinades conductes que nosaltres comprovem", revela.

 

Participació