Successos

Es disparen les ocupacions en segones residències a la Costa Daurada

A Salou hi ha hagut un 73% més de casos i, a Cambrils, gairebé un 30% més

per NacióTarragona , 29 de juny de 2020 a les 15:00 |
Els Mossos d'Esquadra constaten un repunt de les ocupacions il·legals de segones residències en el que portem d'any -no només durant el confinament. En concret, entre gener i maig els casos s'han disparat un 73% a Salou (Tarragonès) i un 29% a Cambrils (Baix Camp) respecte el mateix període de l'any passat. També hi ha hagut més denúncies al Vendrell o a Calafell (Baix Penedès).

"El nombre de segones residències és altíssim i ocupar-ne una és fàcil. Més tenint en compte que els propietaris i els veïns no hi solen viure i que hi van poques vegades l'any. Si no ens n'assabentem en poques hores, poca cosa podem fer", admet el comissari dels Mossos Josep Maria Estela. I és que si els inquilins ja han constituït el seu domicili a l'immoble ocupat, només se'ls pot fer fora amb un procés judicial de desnonament que pot trigar "setmanes o mesos".


A més, una segona residència no està considerada un domicili dins d'un delicte d'usurpació d'un bé immoble, amb la qual cosa ocupar-ne una està tipificada al Codi Penal com un delicte lleu i té una responsabilitat penal baixa –tot just una pena de multa. "Això fa que surti molt barat ocupar una segona residència", lamenta Estela.

Tot i això, a principi de juny els Mossos van poder detenir a Salou una parella jove que havia ocupat un apartament d'un edifici on la majoria d'immobles són de multipropietat. L'home i la dona s'aprofitaven d'aquesta circumstància per robar en altres domicilis del bloc i endur-se'n el televisor i altres objectes de valor.


Preocupació per la "conducta" dels okupes

Segons el comissari Estela, més que l'ocupació en si mateixa el que sovint ocasiona més problemes és la "conducta" dels inquilins. "Hi ha persones que no generen alarma ni estan relacionades amb cap activitat delictiva, però n'hi ha d'altres que sí que tenen conductes que generen inseguretat a la via pública", indica.


Algunes ocupacions problemàtiques estan situades al barri del Serrallo de Tarragona -on dilluns va haver-hi una baralla multitudinària a l'entorn de l'edifici del Rancho Grande-, al carrer Ferrers de la Part Alta o a Sant Salvador. "S'hi trenquen les normes més bàsiques de convivència, hi ha alguna baralla i petit tràfic de drogues", apunta el comissari.

De fet, l'Ajuntament de Tarragona ha endurit la seva postura respecte les ocupacions que porten associades actituds delinqüencials. Una de les iniciatives que ha engegat és una ronda de reunions amb les entitats financeres que són propietàries dels pisos ocupats. Mentrestant, la policia es compromet a reforçar la vigilància. En el cas del Serrallo, els Mossos asseguren que han incrementat la presència policial fixa a la zona.

 

Participació