Obres

Comença la rehabilitació de l'església i el claustre major de la Cartoixa d'Escaladei

Els treballs duraran un parell d'anys i tenen un pressupost de més de 2,5 milions

per Redacció, 29 de maig de 2020 a les 12:33 |
Imatge del claustre de la cartoixa | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de maig de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Generalitat ha engegat aquesta setmana les obres per rehabilitar l'església i adequar el claustre major de la Cartoixa de Santa Maria d'Escaladei, al municipi de la Morera de Montsant (Priorat). Ambdues actuacions estan promogudes per l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura que ha encarregat la seva gestió a l'Institut Català del Sòl, INCASÒL.

El projecte té un pressupost de 2,40 milions finançat pel Departament de Cultura, el programa de l'1,5% Cultural del Ministeri de Foment, els fons FEDER de la Unió Europea i la Fundació 'la Caixa', que assumeix les obres de restauració i adequació per a la visita del claustre major amb un import de 316.000 euros, en el marc del programa Patrimoni en Acció.


Les obres tenen un termini d'execució de 24 mesos i preveuen el desenrunat, reconstrucció i adequació de l'església, el sagrari de la Cartoixa d'Escaladei, i altres dependències annexes com la galeria sud del claustre o les restes de les tres capelles individuals ubicades a llevant de la sagristia vella. L'objectiu és garantir la seva conservació i possibilitar la seva visita i altres usos compatibles.

Actualment, tots aquests elements presenten l'estat característic de ruïna del conjunt, conseqüència de la destrucció que va precedir a la seva desamortització, i dels més de 150 anys d'abandonament i espolis que el van seguir. La pèrdua dels cobriments originals va provocar una degradació exponencial de les estructures i dels revestiments fins al punt de convertir aquests espais, molt significatius dins del conjunt, en impracticables i irreconeixibles en alguns casos.

 

Participació