1 de 10
Cas Inipro

Què és el cas Inipro?

L'exalcalde socialista de Tarragona Josep Fèlix Ballesteros i vuit persones més aniran a judici pròximament

Josep Fèlix Ballesteros, exalcalde de Tarragona | J.O.
per NacióTarragona, 27 de maig de 2020 a les 15:13 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de maig de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'exalcalde de Tarragona Josep Fèlix Ballesteros anirà a judici pel cas Inipro de presumpta corrupció a l'Institut Municipal de Serveis Socials (IMMS) a favor del PSC. Finalment, l'Audiència de Tarragona ha desestimat els recursos d'apel·lació dels principals acusats i veu indicis suficients de delicte. A més de l'exalcalde, també jutjaran la regidora Begoña Floria; l'exregidora Victòria Pelegrín; l'exgerent de l'IMSS, Antonio Muñoz; l'excap de gabinet de l'alcalde, Gustavo Cuadrado; Alejandro Caballero, contractat per Inipro i vinculat amb el PSC; José Gallet, administrador de l'empresa Gallet; Enrique Manuel Miró, administrador d'Itinere Serveis Educatius; i Enriqueta Aznar, tècnica de l'IMSS.

D'altra banda, en sengles resolucions del 15 d'abril, la secció quarta de l'Audiència de Tarragona ha dictat el sobreseïment provisional de les actuacions respecte la funcionària municipal Araceli Saltó; i els treballadors Maria Cecilia Mangini, Vasile Baltaretu, Judit Cepero, Juan Carlos Lozano i Mario Bulzuri.


El cas

El cas gira sobre el contracte subscrit l'any 2010 entre l'Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) i l'empresa Inipro, i que es va prorrogar al marge de la normativa de contractació durant els anys 2011 i 2012. Oficialment, el contracte tenia com a objectiu la intervenció i potenciació de l'associacionisme de població immigrant però, segons el jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona, aquests treballs no han quedat acreditats en les memòries justificatives i, realment, el què es portava a terme eren activitats en benefici del PSC.


En la interlocutòria d'incoació de procediment abreujat, el jutjat d'instrucció apuntava que es van contractar persones afiliades o simpatitzants del PSC per tal de dur a terme activitats com ara atendre les xarxes socials i fer funcions comunicatives a favor de l'alcalde de cara a les eleccions municipals del 2011. Tot, subratllava el jutge, a compte de les arques públiques.

Aquest grup de treballadors, anomenat com "PSC Ciberactivistes Ballesteros", estava "dirigit" per l'actual regidora i exportaveu socialista a l'Ajuntament, Begoña Floria, i "sota el control" de l'excap de gabinet d'alcaldia, Gustavo Cuadrado, segons el jutge. En la interlocutòria, que recollia diverses comunicacions internes entre els investigats sobre la difusió de missatges polítics i estratègies electorals, el jutge arribava a assegurar que Ballesteros, com a responsable últim de l'agrupació local del PSC, i Floria, com a responsable de l'àrea de comunicació, eren "els principals instigadors de la trama".


En la resolució, el jutge censurava que en un dels períodes de "més austeritat econòmica de la història recent", els investigats "van ordir, col·laborar o participar en una trama en la qual es va emprar l'IMSS -que presta serveis amb finalitat d'assistència social- per a desviar fons públics en benefici dels interessos personals de l'alcalde de Tarragona, del seu equip de govern i del seu partit, els quals en la seva voluntat d'aferrar-se al poder, a tota costa, van utilitzar el diner públic per contractar persones que treballessin en la promoció de la seva imatge i en captar votants per al PSC".

La investigació assenyalava també que membres del PSC haurien decidit en primer terme quines persones afins es volien contractar i, després, haurien simulat un procés de contractació amb l'empresa Inipro en el qual es van convidar a dues firmes més. "El procés administratiu no era sinó una cortina de fum, una ombra que ocultava la decisió, ja presa. Un frau que amagava una substanciosa transacció de diner públic en benefici d'interessos polítics personals i privats", assenyalava el jutge.


D'altra banda, tot i que els serveis de Secretaria i Intervenció municipals van advertir fins a set vegades de la il·legalitat de la contractació d'Inipro, els expedients elaborats pels serveis tècnics apuntaven a la conveniència d'abonar les factures presentades per l’empresa perquè havia realitzat els treballs. Aquest és el motiu que sempre ha esgrimit l'exalcalde per haver signat els decrets de pagament de 21 factures, amb un import de 215.000 euros. Tot i això, segons el jutge, aquestes tasques no estan acreditades.

El PSC podria haver de respondre a títol lucratiu

En la interlocutòria d'obertura de procediment abreujat, el jutge atribuïa als investigats la comissió indiciària de possibles delictes que s'hauran d'acabar de dirimir amb els escrits que presentin les acusacions. A més, assenyalava que el PSC haurà de respondre a títol lucratiu dels fets, com a "beneficiari últim" dels actes realitzats pels contractats per Inipro.

 

Participació