coronavirus

Els nous símptomes de coronavirus reconeguts per l'OMS

L'organisme recorda la importància de mantenir almenys un metre de distància i l'ús de la mascareta

per NacióDigital , 20 de maig de 2020 a les 20:00 |
Personal del CAP de Bellvitge treballant per combatre el coronavirus | Albert Alemany
L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha inclòs dos nous símptomes relacionats amb la Covid-19: la dificultat de parlar o moure's. Aquests s'afegeixen als més habituals que provoca el coronavirus com la febre, la tos seca, el cansament, dificultat per a respirar o opressió en el pit, així com congestió nasal, mal de cap, conjuntivitis, diarrea, pèrdua de gust o l'olfacte, erupcions cutànies o canvis de color en els dits de les mans o els peus.


Segons recorda l'organisme de Nacions Unides, el 80% de les persones que pateixen COVID-19 es recuperen sense necessitat d'acudir a l'hospital, si bé una de cada cinc experimenten un quadre greu pel qual han de ser ingressades, especialment aquelles que pateixen hipertensió arterial, problemes cardíacs o pulmonars, diabetis o càncer.

No obstant això, l'OMS recorda que "qualsevol persona" pot contagiar-se del virus i caure "greument malalta", per la qual cosa destaca la necessitat que tots aquells que tinguin febre o tos i, a més, respirin amb dificultat, sentin dolor o opressió en el pit o tinguin dificultats per a parlar o moure's sol·licitin atenció mèdica immediatament.


Si és possible, afegeix, es recomana cridar primer al professional sanitari o centre mèdic perquè aquests remetin al pacient a l'establiment sanitari adequat. Així mateix, recorda la importància d'acudir al centre amb màscara i, en la mesura que sigui possible, mantenir-se a un metre de distància dels altres i no tocar les superfícies amb les mans.

"És important mantenir-se, almenys, a un metre de distància dels altres. Les gotículas poden caure sobre els objectes i superfícies que envolten a la persona, com a taules, poms i baranes, de manera que altres persones poden infectar-se si toquen aquests objectes o superfícies i després es toquen els ulls, el nas o la boca. Per això, és important rentar-se les mans sovint amb aigua i sabó o amb un desinfectant a base d'alcohol", destaca l'OMS en el document.
 

 

Participació