Coronavirus

Tarragona és el territori català on la crisi econòmica pel coronavirus tindrà més incidència

Segons un estudi de la URV, el Baix Penedès té el major índex de vulnerabilitat, seguit del Baix Camp, el Priorat i el Tarragonès

per NacióTarragona , 26 de març de 2020 a les 17:20 |

"El Camp de Tarragona serà el territori català on la crisi econòmica pel coronavirus tindrà més incidència": aquesta és la conclusió de la  de la investigació de la directora de la Càtedra per al Foment de la Innovació Empresarial i professora del Departament d’Economia de la URV, Mercedes Teruel.

La professora explica que l’abast dels efectes econòmics no es podrà avaluar amb exactitud fins que s’hagi superat l’emergència sanitària, però assegura que que dependrà en bona mesura de l’estructura productiva dels territoris i de la vulnerabilitat de cada sector econòmic.  En aquest sentit, creu que la demarcació és molt vunerable i prediu que el Baix Penedès, el Baix Camp, el Priorat i el Tarragonès seran les més afectades pel tipus d’activitats predominants.


Els serveis logístics i el turisme, els sectors amb més risc

Teruel ha agrupat els sectors econòmics d’acord amb el seu nivell de risc: “S’observen cinc sectors empresarials que es troben en risc com són els serveis del transport i la logística, vinculats a la indústria sobretot; les agències de treball; les agències de viatge; l’oci i el sector turístic (allotjament, restauració i bars, planificació d’events, parcs temàtics, transport, creuers, viatges, línies aèries i altres)”.


D’entre aquestes, les de major pes a les comarques tarragonines, tot i que de forma desigual, són els serveis logístics i transport i els relacionats amb el turisme, com ara l’hostaleria i les activitats recreatives i culturals.

El Baix Penedès té el major índex de vulnerabilitat, del 21%, perquè aquests sectors d’activitat econòmica tenen un pes més elevat i, per tant, “s’hi produirà una concentració d’incidències”, explica Teruel. El segueixen de ben a prop el Baix Camp, el Priorat i el Tarragonès, amb índexs de vulnerabilitat d’entre el 17 i 18%. No obstant això, el sector logístic té un elevat pes a les comarques de l’Alt Camp, i el sector de l’hostaleria també té una incidència elevada al Montsià, a més de les comarques ja identificades amb més risc de vulnerabilitat.


Si es compara amb la mitjana catalana, “en general, la demarcació tindrà una nivell de vulnerabilitat superior. De fet, moltes comarques tenen valors molt elevats destacant Baix Penedès, Priorat, Tarragonès i Baix Camp. Només la Ribera d’Ebre queda per sota de la mitjana catalana”, conclou Teruel.

Això, explica la investigadora, és perquè “el sector logístic ha tingut molt de pes en les nostres comarques per ser un sector complementari de l’activitat industrial i pel posicionament estratègic del territori. Òbviament, els sectors turístics també tenen un fort pes dintre de la nostra estructura econòmica. Ambdós elements, directament relacionats amb la mobilitat de mercaderies i persones, provoquen que el nostre territori sigui més  vulnerable”.

A més, cal tenir en compte que “altres sectors també es veuran afectats per l’efecte d’arrossegament que existeix d’uns sectors cap a d’altres, com és el cas del sector immobiliari, el comerç, etc”, afegeix Teruel.

 

Participació