Seguretat Química

El Parlament comença a debatre sobre l'accident d'Iqoxe i la seguretat química

En la primera sessió de la Comissió d'Estudi de la Seguretat de la Petroquímica els diputats de totes les formacions han coincidit en donar veu a tots els agents del territori i obrir la porta a un canvi normatiu

per Alba Domingo , Parlament de Catalunya, 10 de març de 2020 a les 16:26 |
La Comissió d'Estudi de la Seguretat de la Petroquímica reunida al Parlament aquest dimarts | Alba Domingo
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de març de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest dimarts s'ha reunit per primera vegada la Comissió d'Estudi de la Seguretat de la Petroquímica al Parlament de Catalunya. Aquest òrgan, creat arran de l'accident a l'empresa química Iqoxe, investigarà les causes del succés i obrirà un debat nacional sobre la presència i l'impacte d'aquestes empreses al Camp de Tarragona.

La primera trobada entre els diputats de totes les formacions ha servit per posar sobre la taula la necessitat de parlar amb tots els agents del territori per començar a trencar tabús,  abordar la problemàtica tarragonina i investigar què va passar a Iqoxe. Per això, tots els membres de la Comissió han coincidit que cal convidar veïns,  entitats, sindicats, alcaldes i representants empresarials per tal d'"escoltar totes les veus". A més, els grups demanaran la compareixença de diversos consellers i directors generals implicats com ara Miquel Buch, conseller d'Interior, o Chakir El Homrani, conseller de Treball.


El primer pas serà pactar qui ha d'intervenir a la Comissió, però totes les formacions coincideixen en abordar el debat de manera transversal i han expressat la voluntat de presentar una proposta unitària de pla de treball. Ara, cada grup aportarà propostes i s'espera poder tancar el pla de cara a la pròxima sessió, programada per dimarts que ve. A partir d'aquí, la investigació parlamentària ja es podrà posar en marxa. La intenció, diuen, és ultimar tots els detalls i començar a treballar tan aviat com sigui possible.

Possibles canvis normatius


La Comissió, però, va en paral·lel a la investigació judicial oberta a Iqoxe i, per tant, es veurà limitada en alguns sentits. Els diputats han remarcat que el Parlament no judicialitzarà els fets, sinó que "escoltarà totes les veus per obrir la porta a un debat i incentivar un canvi de legislació".

La primera reunió de la Comissió s'ha produït el mateix dia en què el Govern ha aprovat el nou pla d'emergències químiques, una notícia que els diputats han celebrat. El nou Plaseqta retorna, tal com es reclamava des de Tarragona, les competències de la gestió de les emergències a les administracions del territori i dota el Camp de Tarragona de més prevenció.


El risc químic, en evidència

Però la Comissió també ha coincidit amb una tràgica notícia. Just quan feia uns minuts que havia començat la reunió, un diputat ha informat de l'explosió d'una empresa química de Barcelona. L'accident ha posat en evidència –encara més- el risc d'aquestes empreses per a la població i ha encés totes les alarmes.

L'explosió s'ha produït a una planta química de Barcelona, al barri de la Verneda, i ha causat almenys un mort i sis ferits de diversa consideració. Protecció Civil ha situat en estat d'emergència el pla Plaseqcat.

 

Participació