Tarragona acull la preestrena del documental sobre Robert Capa

Aquest acte serà el punt de partida de la celebració del 75è aniversari de la Guerra Civil a la ciutat

per Notícies Tarragona, 2 de gener de 2014 a les 12:21 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de gener de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Preparació del documental 'El món on volíem viure. Robert Capa, 15 de gener de 1939'. Foto: NotíciesTarragona.

El món on volíem viure. Robert Capa, 15 de gener de 1939  és el títol del documental que el pròxim dilluns 13 de gener a les set de la tarda es preestrenarà a la sala d’actes de l’Antiga Audiència. Des de la Conselleria de Patrimoni i el Servei d’Arxiu de l’Ajuntament, s’ha organitzat aquest acte que representarà el punt de partida de la celebració del 75è aniversari de la fi de la Guerra Civil a Tarragona.
 
El món on volíem viure és una coproducció de Lavinia Productora, Televisió de Catalunya i Televisió Espanyola, que demostra que el reportatge que Robert Capa va fer aquell dia, el 15 de gener de 1939, es va convertir en el primer testimoni gràfic de la llarga sèrie d'èxodes de població civil que han marcat tots els conflictes bèl·lics a partir de la Guerra Civil espanyola. Aquest mateix documental s'estrenarà a TV3, l’endemà de la preestrena a Tarragona, dins de l'espai Sense Ficció, el dimarts 14 de gener a tres quarts i cinc de deu de la nit.
 
Resum del fet històric

El 15 de gener de 1939, Robert Capa, un jove fotògraf força desconegut que havia cobert diversos escenaris de la Guerra Civil espanyola, és a Barcelona. De matinada, s'assabenta que les tropes franquistes són a punt d'entrar a Tarragona. Immediatament es posa en marxa per arribar-hi. Allà es troba que una bona part de la població civil es disposa a abandonar la ciutat, cap al nord, a través de la carretera N-340. Aquest seria l'inici de l'èxode de centenars de milers de persones, primer cap a Barcelona, després fins a França.
 
Aquell mateix dia, Capa els acompanya i fa un total de 101 fotografies. D'aquestes fotografies avui se'n conserven alguns negatius, algunes còpies originals i els fulls de contacte, el document de referència fotogràfica creat per Robert Capa. Juntament amb les fotografies, Capa escrivia breus textos per acompanyar-les i contextualitzar-les, una mena de «peus de foto» que aporten informacions molt valuoses i reflexions personals sobre el drama de què estava sent testimoni.
 
El món on volíem viure (Robert Capa, 15 de gener de 1939)

Aquest documental reconstrueix fil per randa l'itinerari d'aquell dia del fotògraf hongarès que acabaria convertint-se en el fotoperiodista de guerra més famós de la història. El documental reconstrueix minuciosament aquella jornada dramàtica a través de tot el que Capa va captar amb la càmera i del testimoni que va deixar escrit: «Jo, que els he acompanyat en el camí, he quedat sorprès de la serenor amb què assumeixen el seu fat i renuncien a pràcticament tot el que encara semblava que els quedava en aquest món. A dos països he vist la gent fugir així a centenars de milers, a Espanya i a la Xina. I em fa terror pensar que altres centenars de milers de persones d’altres parts del món a qui ara potser els sembla viure feliçment no pateixin, potser ja ara, la mateixa sort. Així és com s’ha tornat en aquests darrers anys el món on volíem viure».
 
El documental descobreix llocs exactes on Capa va fer una part de les 101 fotos de la jornada del 15 de gener i reconstrueix la vida d'alguns dels protagonistes de les fotografies anant a buscar els materials i els textos originals a ciutats com Nova York i París. D'aquesta manera posa cares, noms i cognoms a alguna de la gent que va patir aquell drama i aporta punts de referència actuals als escenaris pels quals va discórrer la fugida a través de la N-340.

EL MÓN ON VOLÍEM VIURE (Robert Capa, 15 de gener de 1939)
Direcció i guió: Oriol Querol
Realització i Direcció de fotografia: Dani Sala
Producció: Joan Arañó
Muntatge: Ion López
Grafisme: Núria Sala, Sergio García
Música original: Xavier Serrano
Postproducció de so: Toni Barraseta
Producció Executiva: Jordi Ferrerons

 

Participació