Recerca

La URV crea un model matemàtic que prediu els contagis de coronavirus

A diferència d'altres estudis, aquest té en compte els contagis que poden fer les persones asimptomàtiques

per NacióTarragona , 2 de març de 2020 a les 09:55 |
Alex Arenas, del grup de recerca Alephsys Lab | URV
Investigadors de la Universitat Rovira i Virgili, conjuntament amb altres de la Universitat de Saragossa, han desenvolupat un model matemàtic que prediu el risc de contagis per coronavirus arreu de l'Estat. El grup de recerca actualitza cada dia un mapa amb les noves dades d'infeccions i calculen el risc de propagació a la zona. Així, diuen, es poden adoptar mesures de control "eficaces i preventives".

A més, aquest model matemàtic també té en compte els contagis que poden fer les persones asimptomàtiques, és a dir, gent que ja té el virus però que encara no té símptomes. D'aquesta manera, es pot controlar encara millor l'expansió de la malaltia.


Tanmateix, aquest model només té en compte els contagis interns dins l'Estat, però no preveu aquells casos que puguin provenir de persones que hagin viatjat fora del país.

Aquest grup d’investigadors fa anys que treballa en el desenvolupament de models matemàtics que estudien la propagació de les epidèmies basant-se en els patrons de mobilitat de les persones i el cens de les poblacions afectades. “Hem adaptat un d’aquests models de propagació d’epidèmies a les particularitats del COVID-19, incloent-hi les dades epidemiològiques obtingudes fins al moment sobre aquest virus i preveient també la influència d’aquells individus asimptomàtics que poden provocar nous contagis”, explica Àlex Arenas, del grup de recerca Alephsys Lab (URV).


Utilitzant les dades de mobilitat habitual entre municipis espanyols de la població activa del país (proporcionades per l’Institut Nacional d’Estadística), els investigadors han desenvolupat aquesta eina que mostra el risc epidèmic estimat per als municipis de tot l’Estat. “El model es pot traslladar perfectament a altres països on es disposi d’aquestes dades”, assegura Arenas.

 

Participació