Societat

El desgavell ferroviari del Baix Penedès, un problema que no troba solució

Tot i que la conarca està sol cada per línies ferroviàries el servei és deficitari i ningú escolta les crítiques del territori

per Llorenç Aviñó, El Vendrell | 2 de març de 2020 a les 19:21 |
Estació del Vendrell
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de març de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Poques comarques catalanes estan tan ben servides de līnies ferroviàries i, paradoxalment, poques comarques pateixen tants dèficits de mobilitat en tren com el Baix Penedès. Per aquí passa la via de l’AVE, que no aporta cap servei ni cap benefici al Baix Penedès. A més a mé a Sant Vicenç de Calders hi ha un nus ferroviari especialment significatiu. 

 

De Sant Vicenç surten dues línies de Robalies, la R15 la de la costa, que comunica amb Barcelona, i la R4, per l’interior, que passa per la capital Catalana. Al Vendrell hi ha dies estacions, la de Sant Vicenç de Calders i la del Vendrell (R4 ). Aquesta línia té també estació a l’Arboç. És el gran problema ferroviari del Baix Penedès, un tren cada hora, retards constants i a més a més transit constant de trens de mercaderies, que el cas del Vendrell, passen pel bell mig de la ciutat. 

 

Tot plegat es pot agreujar si aquesta acaba sent la via del Corredor Mediterrani. Són incomptables els intents d’Ajuntaments i entitats per resoldre la questiô, i la resposta de les administracions sempre és el silenci. S’han de,anat trens llançadora, soterrament de les vies, panells anti soroll, més freqüència de pas, menys mercaderies. Res. Anar de l’Arboç o del Vendrell en tren fins a Reus o Tarragona és una aventura.

 

La R 15 té altres problemes. Un és el preu del viatge. S’ha reclamat insistentment en canvi del sistema de corones de Rodalies per fer menys abusius els desplaçaments. I no hi ha manera. Ho pateixen especialment estudiants i treballadors que es desplacen a diari a la capital catalana i el seu entorn. Silenci administratiu. Algunes estacions, com la de Segur i la de Sant Vicenç pateixen sovint problemes de seguretat, amb incidents amb els encarregats.

 

Participació