1 de 10
Explosió a Tarragona

Els veïns i l'Ajuntament de Tarragona, units en les reclamacions sobre la gestió d'emergències químiques

L'Ajuntament s'ha reunit amb els veïns de Tarragona i ambdues parts han ratificat la seva posició: les sirenes han de sonar des del minut zero, la comunicació ha de millorar i s'ha de controlar la indústria

La reunió de l'Ajuntament de Tarragona amb els veïns per debatre sobre les actuacions en casos d'emergències químiques | ERC Tarragona
per NacióTarragona, 26 de febrer de 2020 a les 13:20 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de febrer de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Tarragona i els veïns de la ciutat han ratificat en una trobada que les sirenes d'emergència química han de sonar des del minut zero. Aquesta és la principal reclamació i acord que s’ha extret de la trobada al Centre Cívic de Torreforta entre representants d'entitats veïnals i l'alcalde Pau Ricomà i els consellers Xavi Puig, Manel Castaño i Carla Aguilar.

Ricomà ha assegurat que la reunió "ha sigut molt positiva per ambdues bandes perquè anem en la mateixa direcció". L’alcalde ha  reiterat que "hem de ser molt exigents amb els riscos laborals dels treballadors de les empreses químiques i hem de ser molt seriosos en aquest sector", per això "estem exigint a les administracions que retorni al territori la presa de decisions, perquè a Tarragona estem convivint en una situació especial".


D’altra banda, Ricomà ha celebrat la recuperació del Plaseqta, tot i que ha advertit que  "cal actualitzar-lo i revisar-lo perquè no es pot aplicar amb els paràmetres que hi ha actualment". Segons l'alcalde, "només es contempla que sonin quan hi ha afectació a la ciutadania, però l'afectació no només és toxicitat, també és por, pànic i incertesa i per això cal apostar pel confinament com a primera mesura de seguretat, després ja s'aixecarà si es detecta que no hi ha toxicitat a l'aire".

Des de l’Ajuntament han assegurat que aposten per “ una indústria neta i responsable, però cal ser durs perquè no es repeteixi un nou episodi com el del passat 14 de gener".


Pressió i educació

Per la seva banda, els veïns han reclamat ue els responsables polítics pressionin a les empreses químiques perquè donin més informació a les administracions i a la ciutadania, és a dir, que hi hagi més transparència. A banda, també han demanar més formació a la ciutadania perquè "està bé que sonin les sirenes però que no pot passar que la gent desconegui què s'ha de fer".


Els veïns també han proposat que es creï una taula de treball en la qual hi hagi l'Ajuntament, l'AEQT, sindicats i federacions veïnals, entre altres. Després de recollir la proposta, l'alcalde ha recordat que se celebrarà un ple monogràfic sobre el tema de la química i ha assegurat que "estem estudiant si el Reglament Orgànic Municipal (ROM) permet que algun representant de la química o dels veïns poden participar-hi".
Participació