Salut

La Xarxa Santa Tecla vol obrir el 2021 la primera cambra hiperbàrica de la demarcació

La cambra permetria donar una resposta ràpida a incidents al complex químic i al port de Tarragona

per NacióTarragona , 13 de febrer de 2020 a les 17:20 |
Pacients utilitzant la cambra hiperbàrica de l'hospital de Palamós | ACN
La Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla vol obrir a Tarragona la primera cambra hiperbàrica de la demarcació. Tot i que encara no ha tancat les vies de finançament, la institució la vol posar en marxa el 2021. Es calcula que, a ple rendiment, la cambra podrà atendre cada any uns 500 pacients que, a dia d'avui, o bé es queden sense el tractament d'oxigenoteràpia recomanat, o bé s'han de desplaçar a Barcelona o Castelló. D'aquests, un 90% correspondrien a activitat programada i, la resta, a casos urgents relacionats amb intoxicacions de fum, cremades i malalties de descompressió. La cambra permetria donar una resposta ràpida a incidents al complex químic i al port de Tarragona, o a submarinistes que pateixin un accident de busseig.
 
La nova unitat de medicina hiperbàrica es vol ubicar en un edifici de nova construcció a tocar del complex de la institució a la zona de Llevant de Tarragona i, en concret, la cambra tindrà capacitat per a deu pacients. La intenció és que pugui estar disponible les 24 hores.


El coordinador mèdic del projecte, Josep Mercadé, ha detallat que tenint en compte que Tarragona és un territori "de risc", i que les unitats més properes es troben a Sant Joan Despí i a Castelló, aquest equipament permetria "equilibrar" la distribució territorial del servei.

A l'interior de la cambra hermètica, que normalment és d'acer, els pacients respiren oxigen a una pressió superior a l'atmosfèrica, la qual cosa n'incrementa els nivells al reg sanguini i permet una millor recuperació i regeneració dels teixits.


L'oxigenoteràpia hiperbàrica (OHB) és un tractament de primera elecció en intoxicacions per fums tòxics, especialment les causades per diòxid de carboni i cianídric, i en accidents disbàrics de submarinistes -els quals s'han de tractar en un màxim de dues hores.

El principal ús que preveuen donar a la cambra, però, és el tractament de patologies com ara insuficiències arterials, abscessos intracranials, infeccions de teixits tous, lesions per radiació, empelts, pèrdua auditiva sobtada idiopàtica, peu diabètic, úlceres isquèmiques i lesions esportives.


Segons els responsables de la institució, encara no s'ha tancat el finançament el projecte, però preveuen buscar "les màximes complicitats possibles" amb la resta d'actors sanitaris presents al territori.

 

Arxivat a:
Societat, Salut
Participació