Llevantada

FOTOS La fi del temporal al Camp de Tarragona: sense platges, inundacions i desperfectes

El balanç de la llevantada als municipis tarragonins amb imatges

per NacióTarragona , 23 de gener de 2020 a les 17:30 |
La platja de Torredembarra, després del temporal | ACN
Tot i que el Camp de Tarragona no ha patit la pitjor part de la llevantada, el temporal Glòria també ha afectat la Costa Daurada. El fort onatge i l'acumulació d'aigua durant tres dies ha inundat bona part dels carrers propers al litoral i ha engolit la sorra de gairebé totes les platges. A més, la majoria de passejos marítims han quedat ensorrats pels efectes del temporal i s'han registrat destrosses en desenes de baixos, cases properes i vies.

Ara, un cop ha amainat la llevantada, els ajuntaments han començat a avaluar els danys al litoral. La tempesta ja ha passat, però han assegurat que la recuperació serà llarga.


Tarragona sense platges   

Les platges de Tarragona han patit molt les conseqüències. La crescuda de l'aigua ha comportat una disminució important de la sorra i ha portat molts sediments i brutícia a primera línia de la costa. A la platja de la Móra aquest matí han aparegut una quantitat molt important d'algues i la sorra ha arribat als carrers adjacents de les platges de la Móra i l'Arrabassada.


A la majoria de platges, la borrasca Glòria també ha provocat el trencament de les passarel·les d'accés a la sorra i la desaparició de papereres i també està malmès el sistema de subministrament d'aigua de les dutxes. De fet, les instal·lacions portuàries han informat que s'ha registrat a Tarragona l'onada més gran des que es va instal·lar la boia mesuradora: una de 12,66 metres.
 

La platja de Tarragona després de la llevantada Foto: Ajuntament de Tarragona


Torradembarra, la zona més afectada

Els veïns i propietaris de bars i restaurants del barri marítim de Torredembarra no se'n saben avenir com l'aigua i la sorra s'ha arribat a endinsar amb tanta virulència en cases i locals. L'Ajuntament ha abocat gairebé tot el seu personal per ajudar a netejar la zona, després d'uns dies de molta intensitat.

Allà la llevantada ha afectat especialment a la primera línia de mar, però també la segona línia, on encara hi ha sorra i vegetació pels carrers de l'entorn de l'església. Es trigarà dies a recuperar la normalitat. És un barri acostumat a suportar llevantades i els veïns no les temen, però asseguren que mai havien vist un temporal de tanta intensitat.

Hi ha locals on la sorra acumulada no deix veure les escales d'accés. La platja, que tenia fins a uns 50 metres d'amplada, s'ha reduït a la meitat.
 

La platja de Torredembarra, després del temporal Foto: ACN


Els efectes de Salou 

El temporal s'ha empassat el passeig de Miramar de Salou, on l'aigua ha tornat a entrar al barri de la Salut, un punt que habitualment s'inunda quan hi ha aiguats. L'entrada literal del mar terra endins ha provocat l'enterrament de l'asfalt sota la fina sorra de la capital de la Costa Daurada i la força de l'aigua ha aixecat llambordes de fins a 200 quilos.

A més, a la Pineda, el Glòria ha destrossat sectors de l'espigó de la platja.
 

Salou inundat Foto: ACN


Altafulla, de sort 
El temporal, al seu pas per Altafulla, ha deixat desperfectes a la façana marítima, però no tan greus com s’esperava. Un dels motius que ha ajudat a protegir el litoral allà ha estat l’aparició de plantes marines anomenades cimodocea. El fort onatge les ha arrossegat fins a la platja, creant una barrera natural.

 

Participació