Llevantada

La llevantada no afluixa: segueix el vent i el gran onatge a les comarques de Tarragona

Avui es mantenen activats tots els avisos de Protecció Civil i hi ha dues carreteres tallades

per NacióDigital , 21 de gener de 2020 a les 08:58 |
Molló, al Ripollès, aquest matí | Martí Urgell

La llevantada no afluixa al Camp de Tarragna. El fort temporal de pluja, neu, vent i mar continua actiu i l'episodi s'allargarà fins almenys el dimecres. Per això, per segon dia consecutiu, es mantenen actius els Plans d'Actuació Municipal a la demarcació per l'alt risc de ventades i fort onatge. La majoria d'accessos al litoral, com ara a l'Escullera de Tarragona, han estat tancats.

Protecció Civil ja ha atès 108 serveis al conjunt del territori, una vintena dels quals a la ciutat de Tarragona. Ara mateix, al Camp hi ha dues carreteres tallades: la T-330 a Arnes i la T-334 a Horta de Sant Joan. 
Aquesta matinada ha plogut amb força a tot el litoral i a les comarques d'interior de Barcelona i Girona. La cota de neu ha baixat fins als 400 metres i aquestes precipitacions s'han convertit en neu al Moianès, el Ripollès, Osona, la Garrotxa i la Terra Alta. El vent continua bufant amb força i segueix sent una de les grans preocupacions.


La cota de neu va pujant poc a poc i la neu està donant pas a la pluja. ​Les precipitacions afecten el terç sud i el quadrant nord-est del pa´si.

Encara hi ha moltes carreters amb problemes, algunes on s'ha de posar cadenes, i l'AP-7 està tallada en els dos sentits de la marxa a l'alçada de Figueres (podeu consultar aquí l'estat de la xarxa viària en directe). També cal destacar que un total de 220.000 abonats s'han quedat sense llum aquest matí a les comarques gironines.

Tona, a Osona, aquest matí Foto: Pere Pratdesaba


Protecció Civil ha demanat evitar activitats en zones marítimes, així com en espais amb arbres, parcs i jardins a les ciutats, davant d'una situació "complicada", segons el Departament d'Interior. 

També demana no creuar zones inundades i evitar les zones properes als rius i rieres, molts dels quals es podrien desbordar. En aquest marc, es reclama màxima precaució a l'Alt i Baix Empordà, Gironès i Selva.


Els Bombers han atès fins a les deu de la nit d'aquest dilluns 2.069 serveis relacionats amb conseqüències del temporal Glòria, segons ha explicat el cos d'emergències. Entre les set de la tarda i les deu de la nit n'hi ha hagut 149, 68 dels quals a la Regió d'Emergències Nord. Aquesta regió és la que més n'acumula durant tot l'episodi, concretament 1.181.

Al llarg del matí diversos centres educatius també han suspès les classes, els primers han estat diversos centres de Terres de l'Ebre, així com alguns de la zona del Barcelonès i Maresme. 


Pluja arreu i neu al Pirineu

A hores d'ara, la precipitació és més extensa i continuada que ahir, especialment a la meitat est i a la resta del litoral i prelitoral, i la cota de neu pujarà al llarg del dia cap els 1.000 o 1.200 metres. Així, les nevades aniran quedant restringides al Pirineu i en altres punts de muntanya del quadrant nord-est del territori. Tot i això, al matí encara podria caure neu a cotes més baixes del prelitoral o Catalunya Central.

Els models meteorològics indiquen que aquesta situació es podria mantenir durant dimecres, amb una cota de neu que ja estaria per sobre dels 1.300 metres arreu.


Durant l’episodi sencer, les acumulacions de precipitació més importants es preveuen a la meitat est i a la resta del litoral i del prelitoral. En aquestes zones els registres de pluja podran superar els 100 mm i localment els 200, especialment a punts de l’interior del quadrant nord-est on, a més, es podran acumular més de 20 cm de neu per sobre dels 1.000 metres, així com a la zona del Massís del Port.

A més, al Pirineu i al Prepirineu Oriental, així com a la serralada Transversal, es podran acumular més de 50 cm de neu nova per sobre dels 1.400 metres i més d’un metre i mig per sobre dels 2.000 metres.

Molló, al Ripollès, aquest matí. Foto: Martí Urgell

 

Participació