Explosió a Tarragona

CatECP i la CUP porten l'accident químic de Tarragona al Parlament

Les dues formacions demanen la compareixença de consellers i més informació sobre el cas

per NacióTarragona, 17 de gener de 2020 a les 10:48 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de gener de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els comuns i la CUP han portat l'accident químic de Tarragona al Parlament de Catalunya per aclarir les causes del sinistre i determinar com es van dur a terme les actuacions i els protocols. Les dues formacions han demanat la compareixença de diversos consellers i han demanat més informació sobre l'empresa i el cas. 

Per una banda banda, el grup parlamentari de Catalunya en Comú-Podem ha registrat propostes perquè els consellers Miquel Buch, Àngels Chacón i Chakir el Homrani compareguin a les comissions del Parlament respectives als seus departaments. La formació de Jéssica Albiach vol que els consellers "donin compte" a les actuacions realitzades davant l'emergència produïda per l'accident químic del polígon Tarragona Sud de La Canonja.


Els comuns també han demanat les citacions de la directora general de Protecció Civil, Isabel Ferrer, així com dels alcaldes de Tarragona, La Canonja i Vila-Seca: Pau Ricomà, Roc Muñoz i Pere Segura, respectivament. La formació també demana les compareixences en comissió del sub-director general de Coordinació i Gestió d'Emergències, Sergio Delgado; de representants de CCOO i UGT; de la coordinadora d'entitats de Tarragona, Mar Jerez; i de l'Associació de Veïns de Bonavista. 

A més, també han sol·licitat al president del Parlament, Roger Torrent, una còpia dels informes de medició de l'aire per hores, d'immediatament després de l'accident del 14 de gener, i del balanç de persones ferides i danys materials.


Les preguntes de la CUP

Per altra banda, qui també ha portat l'assumpte al Parlament ha estat la CUP, que ha presentat una bateria de preguntes a la cambra. La formació es pregunta, per exemple, si s'ha fet una valoració sobre l'activació del pla d'emergències Plaseqcat, motiu de polèmica pel fet que no es van fer sonar les sirenes de confinament malgrat que es va donar ordre a la població de tancar-se a casa, i quines mesures correctores s'han adoptat. També interrogra sobre per què "es va trigar tant" a informar la població o "a què respon l'emissió de missatges públics contradictoris per part de Protecció Civil". A més,  pregunta per les accions que es prendran contra l'empresa o sobre la necessitat de fers estudis sobre la qualitat de l'aire al Camp de Tarragona.


A banda de les preguntes, la CUP també sol·licita informació al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies sobre les avaluacions de riscos que s'havien fet a l'empresa o les actes d'Inspecció de Treball "per sanció o infracció" des del maig del 2015 i sol·licita informació dels convenis que la Generalitat pugui tenir amb l'empresa i els documents que acreditin el compliment de protocols de seguretat de totes les empreses petroquímiques de Tarragona des del gener del 2018.

Finalment, els anticapitalistes demanen la compareixença davant les comissions corresponents del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani; de la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón; del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i del conseller d'Interior, Miquel Buch.

 

Participació