Creu Roja alerta del perill de cronificació de la pobresa intermitent al territori

Ho indica un estudi fet a partir d'enquestes a usuaris de l'entitat

per Redacció , Terres de l'Ebre , 13 de desembre de 2019 a les 16:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de desembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Creu Roja Terres de l'Ebre i Tarragona ha alertat este dijous de la fragilitat en la qual es troben les persones que viuen al llindar de la pobresa. Segons l'entitat, per cada deu persones que aconsegueixen sortir d'aquesta situació, n'hi ha 22 que hi recauen. És una de les conclusions del 12è Observatori de la Creu Roja, titulat 'Pobresa intermitent i fragilitat social' fet a partir d'enquestes a usuaris de l'entitat. Des de l'organització humanitària han remarcat que el 75% de les famílies que atenen tenen fills a càrrec i que les persones de més de 50 anys són les que tenen un risc més gran de patir pobresa cronificada. També han posat de manifest que un 10% d'este col·lectiu d'usuaris són "treballadors pobres" que continuen necessitant ajuda.
 

Creu Roja alerta sobre el perill de la pobresa intermitent de la classe treballadora pel risc de cronificació que comporta Foto: Arxiu

 

L'Observatori parteix d’una mostra de 877 persones ateses en programes per a persones en situació de vulnerabilitat de l’entitat arreu de Catalunya. L'entitat ha posat el focus en el fet que el 75% de les famílies que atenen tenen infants a càrrec, i que dues de cada deu són famílies monoparentals.


Pel que fa a persones de més de 50 anys, l'estudi reflecteix que aquest és un col·lectiu especialment vulnerable perquè són persones que es troben al final de la seva vida laboral o ja no formen part de la població activa, fet que dificulta que puguin recuperar l'autonomia econòmica. Este segment, de fet, es troba "en una clara situació de cronificació", ja que el 67% necessiten ajuda de manera continuada.

La feina, la millor eina


Des de l'entitat han exposat que el 70% de les famílies que consoliden la seva recuperació ho fan perquè obtenen un salari. No obstant això, un 10% del col·lectiu més cronificat i un 36,5% del que recau està format per treballadors pobres que, tot i tenir una feina, continuen necessitant de les ajudes bàsiques de la Creu Roja per poder sobreviure.
Entre aquestes famílies, la mitjana d'ingressos mensuals és de menys 600 euros en el 46% dels casos, percentatge que arriba al 60% entre el col·lectiu més cronificat. El nivell de despesa i els deutes acumulats dificulten enormement la recuperació, segons Creu Roja Tarragona i Terres de l'Ebre.


L'organització va donar ajuda a 23.000 persones de la demarcació en situació d'extrema vulnerabilitat durant el 2018. L'entitat principalment els hi va proporcionar aliments, ajuts econòmics i material escolar.

 

Participació