Patrimoni

Dures crítiques de l'oposició per la gestió del patrimoni de l'equip de govern de Tarragona

La CUP, Ciutadans i el PSC han criticat la "improvisació" sobre els treballs que s'han de fer a l'amfiteatre

per NacióTarragona , 4 de desembre de 2019 a les 10:30 |
El conseller de Patrimoni de Tarragona, Hermán Pinedo, ha matisat les declaracions fetes a en les quals afirmava que s'estava estudiant la possibilitat d'enderrocar la part de la graderia de l'amfiteatre reconstruïda els anys 60 i 70 del segle passat després de rebre dures crítiques de l'oposició. "Potser em vaig expressar malament", ha afirmat, i ha assegurat que l'opció prioritària és reforçar-la per poder-la conservar, després que un informe tècnic alertés del seu deteriorament.

El mal estat que va acabar comportant, el passat setembre, el tancament del monument al públic perquè hi havia risc per a la seguretat dels visitants. L'oposició ha criticat la "improvisació" de Patrimoni i ha acusat el govern municipal de falta de transparència."En cap cas es planteja com a opció tirar a terra la graderia reconstruïda", ha indicat Pinedo. Tot i això ha apuntat que caldran nous informes per concretar la situació en el qual es troba aquesta part del monument. 


Sense terminis
 
Pinedo no ha posat terminis per a la reobertura. Ha indicat que confia en que properament s'iniciï l'ancoratge d'uns blocs de pedra situats a les graderies romanes excavades que hi ha risc que caiguin a l'arena. Això permetrà reobrir parcialment l'accés als visitants. Amb tot ha avançat que la "previsió" és que en els propers pressupostos el 2020 hi hagi una partida "al voltant dels 200.000 euros" destinada a la conservació de l'amfiteatre.


Dures crítiques de l'oposició

La CUP, Ciutadans i el PSC han criticat la "improvisació" de Pinedo sobre els treballs que s'han de fer a l'amfiteatre i per l'anunci a l'ACN de la possibilitat d'enderrocar la graderia reconstruïda. Les tres formacions han explicat que el passat 28 de novembre es va fer una comissió informativa de dues hores sobre l'amfiteatre, i que l'opció de tirar a terra aquestes graderies no es va exposar.


"Lamentem la manera d'improvisar i verbalitzar certes afirmacions que poden arribar a ser greus", ha indicat la consellera de la CUP, Eva Miguel. En la comissió de Patrimoni, segons ha explicat la portaveu del PSC, Sandra Ramos, els tècnics van "tranquil·litzar" els polítics en assegurar que l'amfiteatre "no caurà". Ramos ha demanat esperar que es completin tots els estudis tècnics abans de prendre decisions sobre el futur del monument. A la vegada ha indicat que "si es tira a terra la graderia reconstruïda, mai tornarà a ser com ara", ja que en cas que s'apostés per aquesta opció, la nova construcció s'hauria de fer amb uns materials diferents dels actuals.

Finalment, el portaveu de Ciutadans, Rubén Viñuales, ha demanat que els nous pressupostos de l'Ajuntament incloguin una partida d'un milió d'euros per a conservació del patrimoni, que al seu parer tan sols serien "per tapar forats". "Vam preguntar a la comissió de Patrimoni quants diners farien falta i ens van parlar d'uns 5 MEUR anuals", ha revelat. Amb tot ha assenyalat que en matèria patrimonial, "els tècnics van per una banda i els polítics per l'altra".

 

Participació