Successos

Descobreixen un clan familiar de Montblanc que blanquejava diners de contraban

L'alcalde de Montblanc és un dels testimonis citats a declarar

per NacióTarragona , 2 de desembre de 2019 a les 15:50 |
Tres membres de la família als jutjats de Audiència de Tarragona | ACN
A judici un clan familiar de Montblanc acusat de blanquejar diners del contraban de tabac. El pare, un fill i una jove s'enfronten a 7 anys de presó pels delictes de blanqueig de capitals i pertinença a grup criminal. Tots tres s'han assegut a la banqueta dels acusats en el judici, que ha arrencat aquest dilluns a la secció quarta de l'Audiència de Tarragona.

Durant el judici s'ha posat de manifest que la família va arribar a disposar de 80 hectàrees en finques, que havien constituït un parell de societats, i que compraven molts immobles i feien grans pagaments en efectiu.


A més, agents de la policia de Vigilància Duanera han acreditat una permuta amb l'Ajuntament de Montblanc en la qual la família en sortia clarament "beneficiada". Per això, l'alcalde de Montblanc és un dels testimonis citats a declarar.

Una família amb antecedents 

 
Segons la fiscalia, el principal acusat es dedicava al contraban de tabac i introduïa al sistema econòmic els beneficis obtinguts, a través del seu cercle familiar més proper. De fet, anteriorment l'home ja havia estat imputat en cinc delictes -i detingut en quatre ocasions- per contraban de tabac a l'engròs. És un clan familiar que ha passat pels jutjats diverses vegades, amb sentències per diversos procediments vinculats a aquesta qüestió. Donada l'existència del delicte previ es va iniciar una investigació per uns rendiments de de treball "injustificats".

Així, la investigació es va centrar en supervisar bases de dades de l'Agència Tributària, el cadastre i d'altres, i comprovar totes les propietats i l'entorn familiar, durant el període del 2007 al 2012. Segons han declarat agents, aquesta família catalana, amb tres fills, va arribar a acumular 80 hectàrees en finques del terme. La mare -que també estava acusada, però actualment és difunta-, constava com a propietària de la majoria de propietats, i també era la que tenia més participació en les societats.


Els agents també han explicat que el lloc on constava l'adreça fiscal era en realitat una finca rústica mig abandonada, amb material per llaurar en mal estat. "Passejava amb tractor, anava pels bars... però no semblava que estigués al càrrec de les operacions fiscals o comercials de les empreses", ha dit un dels agents, en relació al principal acusat. De fet, han assegurat que els fills i la jove, en aquest sentit, tenien major participació en les operacions, amb la suposada finalitat de blanquejar capital provinent de la compravenda il·legal de tabac importat.

De Malàisia a Anglaterra

En el judici també s'ha donat a entendre que el tabac podria provenir de Malàisia i se sospita que el destí final seria Anglaterra, per la gran diferència de preu existent. Es dona la circumstància que un dels fills -no processat en aquesta causa- va estar en aquest país durant un parell d'anys, si bé no hi ha cap prova documentada sobre aquesta qüestió. Els agents, però, han remarcat una "evolució" en l'operativa per finançar les compres de tabac il·legal, amb "reunions d'inversors" on pactaven les seves aportacions i després feien els repartiments.

L'Ajuntament de Montblanc podria estar-hi implicat

El judici se centrarà sobretot en provar el blanqueig de capital. L'import estimat s'aproxima als 480.000 euros. D'aquests, 206.000 euros es van pagar a l'Ajuntament de Montblanc per despeses d'urbanització de diverses finques, del denominat pla parcial 4. La fiscalia ressenya més pagaments al consistori. Destaquen 130.000 euros pagats amb 6.500 bitllets de 50, 20 i 10 euros. En el judici s'ha posat de manifest la permuta d'un petit encreuament a canvi de 4.000 metres de sòl industrial, un tracte que "beneficiava" clarament a la família.

Aquest dimarts declararan l'alcalde Josep Andreu i dos representants més de l'Ajuntament, a part de responsables dels Mossos, en un judici que s'allargarà fins al 10 de desembre, dia en què està previst que declararin els tres acusats i es presentin conclusions definitives.

La fiscalia sol·licita per a cadascun d'ells cinc anys i mig de presó i una multa de 200.000 euros per un delicte continuat de blanqueig de capitals i un any i mig més de presó per pertinença a grup criminal. Alhora demana comissar els bens, immobles i diners identificats amb el blanqueig.

 

Participació