L'home que va causar un incendi per una calçotada mal apagada no anirà a presó

Inicialment, s'enforntava a una pena de 7 anys i mig de presó

per NacióTarragona , 2 de desembre de 2019 a les 13:22 |
L'acusat durant el judici aquest matí. | ACN
Un home acusat d'originar un incendi a les Borges del Camp  per una foguera d'una calçotada mal apagada ha aconseguit eludir la presó. Per acord de conformitat, l'home, que s'enfrontava a una pena de 7 anys i mig de presó, ha estat finalment condemnat a 15 mesos de presó com a autor d'un delicte d'incendi forestal per imprudència -ja que en aquella època hi havia prohibició de fer foc i no disposava de cap autorització.

L'home ha reconegut els fets i la pena s'ha rebaixat en dos graus. Hi ha hagut acord sobre la responsabilitat penal, mentre que en relació a la responsabilitat civil s'ha procedit amb la vista oral. Al processat se li exigeixen prop de 600.000 euros i la defensa vol reduir-ho a la meitat, aproximadament.


Cinc anys després

El judici, que té lloc a l'Audiència de Tarragona, arriba gairebé quinze anys després dels fets. El 10 d'abril del 2005 el processat celebrava una calçotada familiar que va desencadenar un incendi amb cent hectàrees cremades i més de 200 veïns desallotjats. El processat ha recordat el dia dels fets i presenciar els hidroavions dels bombers actuant a la zona. L'home ha afegit que l'entorn ja s'ha regenerat "per sí sol". 

L'advocat de la defensa, en aquest sentit, ha volgut demostrar que l'espai s'ha reforestat de forma natural i que, per tant, la indemnització exigida en concepte de responsabilitat civil ha de ser menor, ja que s'exigia una quantitat de 580.000 euros per part de l'administració. 
En tot cas, l'acusat ja ha consignat 100.000 euros en concepte d'abonament parcial de responsabilitat civil.


Els testimonis

Els propietaris de les finques afectades es van apartar del procediment un cop l'asseguradora els va indemnitzar pels danys materials ocasionats. A la vista d'aquest dilluns al migdia també han declarat veïns i agents rurals com a testimonis.

Un dels agents ha assegurat que aquell dia era sec i amb fort vent, que l'incendi va passar a gran velocitat, que no va ser d'"extrema gravetat" i que l'impacte ha estat "mínim o zero". Pels atenuants de dilacions indegudes i disminució dels efectes del dany s'ha rebaixat la condemna a una pena de presó inferior als dos anys.

 

Participació